пʼятницю, 28 грудня 2012 р.

     

  Казкова зимонька –зима дарує нам  серпантин веселих свят!  
    Традиційно нашою бібліотекою було оголошено конкурс  листівок «Новорічні фантазії», а сьогодні ми підводимо підсумки.
Діти із задоволенням в ньому  приймали участь. Були виготовлені такі гарні  листівки, привітання з Новим роком,  з малюнками та аплікаціями. Виставку прикрашали поробки створені  умілими рученятами гуртківців «Юні фантазери». Господарював на виставці  великий казковий Сніговик, пухнасті ялиночки. Участь у конкурсі приймали не тільки дівчатка  з молодших класів, а і хлопчики з старших класів.
 Переможцем стала учениця 3-Б класу(Каланчацької ЗОШ№1) Петренко Олександра, яка представила на виставку найбільшу кількість новорічних прикрас, до того  ж Олександра є і самим активним  членом  гуртка «Юні фантазери» і мріє дівчинка стати справжнім художником.
  Безмежний світ дитячої фантазії, святковий новорічний настрій , подаровано  всім хто приходив до  нашої дитячої бібліотеки. А значить у світі обов’язково примножиться добро, створене дитячими руками.

вівторок, 25 грудня 2012 р.



Різдво і Новий рік - найчарівніші та чудові свята! У ці дні виконуються найзаповітніші бажання і збуваються всі потаємні мрії! Та і в нашій дитячій бібліотеці запанував новорічний настрій. Дуже сподіваємось, що і у наших відвідувачів теж з'явиться бажання гарно відпочити з книгою під час зимових канікул!
Колектив Каланчацької районної бібліотеки для дітей вітає з наступаючими новорічними святами!
Запрошуємо до нас, чекаємо на вас!

понеділок, 24 грудня 2012 р.

          
       Знайомство з професією перукаря і не тільки… 
Днями учасники проекту «ПрофіСтарт» побували в щойно відкритому в Каланчаці  в Центрі краси та здоров’я «Багіра». Де познайомилися з професіями  та послугами  які надаються в цьому закладі для жителів нашого селища. Дуже цікаво розповідала керівник  цього закладу Наумова  Анжела Анатоліївна про свою професію перукаря. 
    Є такі професії, без представників яких, не може обійтися жодна людина. І, якщо послугами таких фахівців, як юристи, програмісти можна жодного разу в житті не скористатися, то без перукарського мистецтва не обійдеться ніхто: ні дорослий, ні дитина, ні бізнесмен, ні домогосподарка.
  Перукарі - це люди, які дарують не тільки доглянутий зовнішній вигляд нашому  волоссю, але щось більш цінне - індивідуальність і неповторність вигляду, а значить, упевненість в собі і позитивні емоції. 

І навпаки - невдала стрижка може на кілька тижнів вибити людину (особливо представниць слабкої статі) з колії і надовго зіпсувати настрій. Але справжній професіонал своєї справи, звичайно ж, не допустить такого казусу, адже він здатний подумки уявити результат своїх дій, ще до того, як узявся за ножиці. Професія перукар – це як чарівник,  який може перетворити саму звичайну Попелюшку в принцесу, хіба це не прекрасна професія. 
 Працівники Центру краси провели екскурсію по залах . Познайомили з професією "манікюрниця-педикюрниця" - одна із найсучасніших професій нашого часу. Діти взнали, що манікюрниця - людина, яка проводить догляд за пальцями рук, чищення і полірування, нарощування і дизайн нігтів.
Педикюрниця - доглядає за ногами, пальцями та стопами ніг.
 Узнали, що таке парафінотерапія,манікюр гігієнічний, про сучасну послугу нарощування нігтів гелем, або  акрилом.
Краса рук, ніг необхідна кожній жінці, оскільки від їхнього стану залежить її самопочуття і настрій.
 Побували в косметологічному кабінеті . Узнали про професію косметолога, візажиста. Що ця професія не тільки цікава, але і досить  складна? Щоб  вийшов чудовий візажист, потрібно володіти теоретичним і практичними знаннями, а головне - уміти гармонійно їх об'єднувати в процесі роботи.А ще й відвідали прекрасний  фінтес-зал. Узнали які послуги тут можна отримати, наприклад  навчитися сучасному молодіжному  танцю Нір-Нор, або відвідати заняття аеробіки Step-dance, Aero-dance, Pilates.  
 Кожна людина прагне мати зовнішню природну красу. Питання краси хвилювало, хвилює і буде хвилювати людей будь-якого віку в усі часи.
Людина, задоволена своїм зовнішнім виглядом, впевнено почувається у суспільстві, більш активна, в неї гарний настрій і більша працездатність.

суботу, 15 грудня 2012 р.

                   
          Творча майстерня   «Новорічні  фантазії»

                                            Юні друзі!
 
    Вже  стало доброю традицією,  нашою районною дитячою бібліотекою на передодні Нового року проводити конкурс на виготовлення кращої Новорічної листівки.  Ось і в цьому році ми знову оголошуємо  конкурс  «Новорічні фантазії» 
   Мета конкурсу: розвиток творчих здібностей, нестандартного мислення дітей, уміння уявляти та фантазувати.            
Можна виготовити не тільки новорічну листівку, а і ялинкову прикрасу, або різдвяний сувенір.
   Формат і техніка виконання довільна.
  Конкурс  триває  до  27 грудня 2012 року.
Запрошуємо до участі в конкурсі всіх своїх читачів! 

пʼятницю, 14 грудня 2012 р.


     Майстер-клас з журналістом.

       Вчора був дуже насичений, але цікавий день у школярів які працюють за проектом «ПрофіСтарт». Після контрольних робіт, після закінчення уроків,  була цікава зустріч з редактором нашої районної газети «Слава праці» Єрмишко Галиною Йосипівною. Яка провела для них майстер – клас,     як правильно спілкуватися з людьми, дізнаватися потрібну інформацію, а потім вміти висловлювати свої думки щоб було  цікаво для слухача,  або читача.  Познайомила дітей  з основами журналістської майстерності, розповіла які традиційні питання можна задавати і які не коректно ставити під час спілкування з людьми. 
   Можливо, для наших читачів журналістика стане професією мрії і саме заняття, або спілкування  з цікавим журналістом і стане  першим кроком до її досягнення.

         
    "Учитися  жити  по закону"

       Учитися жити по закону, поважати закон і виконувати його,людина повинна з малих літ,  з сім`ї, дитячого садка, школи.
Такими словами Є. М. Рибінського розпочалася зустріч « У пошуках істини» з учнями  9-А  класу ЗОШ№2 ( кл. кер. Куюн С.О.) з представником  юстиції, підполковником  міліції Романовим  Михайлом Федоровичем. Він познайомив дітей   з правами  і обов’язками людини і допоміг по­бачити їх зв'язок з повсякденним життям, розібратися, як і де можуть бути реалізовані права дитини в суспільстві.  Михайло Федорович на конкретних прикладах розповів дітям,  як не стати жертвою злочину, бо шахраї і злочинці ще  не перевелися. Бесіда  відбулася цікавою і змістовною. А потім бібліотекарями була проведена правова естафет, де кожен з учасників зміг стати юристом і пройти  шлях «Право - Бажання - Обов ’язок ».
Слід зазначити, що відкриття Інтернет – центру у  районній дитячій бібліотеці забезпечило широкий доступ читачам до різноманітної інформації, в тому числі правової. Шляхом використання можливостей Інтернету учні 5-А класу ЗОШ№1 (кл. кер. Капленко Н.В.) змогли  подорожувати  віртуально  на   « Урядовому сайті  для юних громадян» та побували на Web– перегляді «Казкові герої в країні прав і обов’ язків», та «Права дітей в мультфільмах».
А з учнями 4-Б класу ЗОШ №1             (класовод Ткаченко О.В.) пройшла правова вікторина «Права літературних героїв» , де дітей познайомили  з « Конвенцією  про права дитини», з правами маленьких громадян України. А щоб краще діти зрозуміли їх, бібліотекарем Красновською І.С. була проведена казкова вікторина.    На прикладі героїв відомих казок  діти визначали, яке право було порушено стосовно літературного персонажа. Була підготовлена презентація «Права літературних героїв» . Учням також наголосили , що не слід забувати  -  дитина крім прав має і певні зобов’язання перед Батьківщиною, школою, друзями. А ще наші маленькі користувачі подивилися відеоролики « Я маю право»  і «Конвенція про права дитини».
На протязі всього тижня діти знайомилися з правової літературою на книжкових виставках « Я маю право» та «Зростаємо громадянами».


середу, 5 грудня 2012 р.

              

  «Придивися  земле, у картинах
   Я тобі любов свою несу…»
       Під такою назвою районна дитяча бібліотека спільно з працівниками музичної школи, провела літературно-музичний  вечір присвячений 112-річниці геніальної  української художниці Катерини Білокур. Яка виросла в бідній селянській родині, та доля її обдарувала геніальним талантом художниці, водночас послала й тяжкі життєві випробування. Хоч і не мала ніякої освіти, головним вчителем у житті була природа, любов до рідної землі, а ще бажання творити красу , незважаючи  ні на голод , ні на холод. Бо в останні роки свого життя  важко хвора художниця замерзала в холодній сільській хатині без ліків і підтримки.  
   Вечір розпочався з запису ліричної  
 пісні у виконанні Ніни Матвієнко 
«Квітка душа»  
 і на екрані з’явилися кадри картин 
Катерини Білокур.
 Гарна розповідь ведучої перепліталась мереживом, живим звуком бандури у виконанні учнів музичної школи під керівництвом Микитюк Т.А.     Розтривожили  душу ліричні пісні у виконанні педагогів музичної школи (Шередько Л.М.,Годіної В.С, Куликовської І.С.,Верещаги С.М.). Дарували гарний настрій виступ вокального жіночого ансамблю «Южаночка». А на завершення,  присутні зі сльозами на очах,  вдивлялися в екран,на якому демонструвався відеоролик присвячений пам’яті К.Білокур «Послання» до кожного із нас, любити, цінити, берегти життя, кожної миті свого існування. Бо це головне!.

понеділок, 3 грудня 2012 р.

  
                Клуби поповнились новими учасниками.  

          Клуб «Інтернет-Чомучок» поповнився новими  учасниками, а це учні 4 класу Каланчацької ЗОШ №3 (кл. керівник Перехода С.М.) Зі слів ведучої, діти дізналися, що книга була єдиним і основним джерелом інформації, яка була  перша рахівниця, про історію створення комп’ютерів, де застосовуються комп’ютери. Відбулось посвята в члени Клубу, кожний з них отримав бейджики з емблемою Клубу. Відгадували веселі загадки про комп’ютер та грали  в гру «Скільки кнопочок?» А на закінчення  нашого засідання , проведено цікавий конкурс «Комп’ютер креслить і малює»» з яким усі гарно справились.  

 Краса української музики.


            Українська пісня… Ніжна, лірична, весела, жартівлива, сумна – вона викликає в душі людській найскладніші, найглибші поняття і прагнення   всього, що є кращого в людині, що підносить її до вершини людської гідності, до людяності, до творчості.    Наша пісня живить український дух! Доки живе пісня, доти живе і народ.  

 Саме такими словами розпочала   заняття  бібліотекар районної дитячої бібліотеки, керівник Клубу цікавих зустрічей Гончарова В.В. Наш Клуб і має назву  Цікавих зустрічей  тому, що на кожне заняття ми запрошуємо знатних, цікавих, відомих в нашому селищі людей . Цього разу наше заняття відбулося в актовій залі дитячої музичної школи. В стінах якої линули звуки української  пісні.  Керівник ансамблю бандуристів  Микитюк Т.А. розповідала про  народні музичні інструменти – кобзу, бандуру, домбру. І у виконанні цього ансамблю діти прослухали український танок «Гопак»     та А.Філіпенко «Сніжинки».    
         

 А далі полинули звуки  народного оркестру народних інструментів під керівництвом Куршпіля В.М.  З уст керівника діти почули таку цікаву розповідь наче співала його  душа    про українську  пісню, про народні інструменти.  Розповідь  перепліталася з виконанням ансамблю українських  пісень, музичних сценок «Горянка», «Козачок», «Запорізький марш». В його творчому доробку багато віршів покладено на музику. А його творчість характеризує постійний неспокій, небайдужість до подій в житті селища. Селищним гімном територіальної громади Каланчака є гімн на музику   В.Куршпіля.
                   Вільною птахою злітає з-під смичка чистий,  високий звук , шириться, росте. Скрипка то жартує, то тужить, то сміється, то плаче. То її право, бо вона – царівна музики, володарка дум і сердець. Спів  «каланчацького соловейка»  -  Шередько Л.М.  доповнив цю цікаву  розповідь ,  а пісні в її виконанні «Ой не світи місяченько», «А  я дівчина полтавка»  брали за душу.                                   
    Хочеться, щоб наша рідна пісня, легка, як сон, примарна, ніби щастя, сонячна, неначе мрія зігріла ваші серця, захопила, оповила веселковими барвами, що ними мріють весни, плаче осінь, марять зими і кличе літо.
Українська музика... вона народилася з любові до цілого світу, бо з любові до спілого вітру, до рідного слова, до зір, із туги та журби, з любові до цілого світу, бо з любові виросла мудрість людини! Тож, зустрічаймось! Вітаймося словом! Погляд в погляд! На руку-рука! Ми приходимо в світ для любові, все, що інше- неправда гірка!
Святість і вічність дарують українські пісні. Такі пісні ніколи не втратять шани і голосу не загублять свого.
Не пісня, а диво веселкове
Насотане віками.
Без пісні з рідним словом
    Затвердне й хліб на камінь.                                       Музика згасне, а серце
Хай дзвенить піснями,
Щоб душі Ваші відкрилися добру!

                                      Красновид С. – зав. дитячою бібліотекою

Пʼятниця, 25 листопада 2011 р.


                  
                      "Зустріч у Клубі "Інтернет-Чомучки"

 Щоб бути освіченою, сучасною людиною, необхідно не тільки  багато читати, але треба знати і  компьютер і вміти ним  користуватися. Вміти орієнтуватися в безмежному просторі Інтернету. З такими словами керівник Клубу "Інтернет-Чомучок" Красновид С.О. розпочала заняття Клубу з учнями 4 класу  Каланчацької ЗОШ-1ст№3. (класовод Березовська Т.В.)  під час якого йшла розмова про роль книги , бібліотеки і комп'ютера в інформаційному суспільстві.
Головна мета засідання Клубу - допомогти зрозуміти дітям, що оволодіння  основами інформаційної культури підготує їх до будь-якого виду пізнавальної діяльності забезпечить здатність жити в інформаційному суспільстві.
За допомогою комп’ютера можна не лише читати текст і переглядати картинки, а й чути голоси персонажів, "оживляти" ілюстрації, грати у цікаві ігри. Навіть є такі електронні книжки-ігри, які дають можливість не тільки познайомитися з авторським варіантом твору, а й самому впливати на хід сюжету.
Діти в ігровій формі познайомилися з компьютером (з чого він складається:монітор, клавіатура,мишка, системний блок)  Відгадували загадки про складові частини компьютера. Послухали вірші про Інтернет.
 А на закінчення було проведено конкурс на кращий компьютерний малюнок, на якому вийшов переможцем Пестушко Юрій, який отримав заохочувальний приз.
 На закінчення діти отримали завдання, скласти казку про "Робота Федю".

                      Знайомство з комп"ютерною  країною.

У жовтні місяці  Клуб  за інтересами «Інтернет-Чомучки», який працює при  районній дитячій бібліотеці , поповнився  новими членами, а  саме    учнями 4 класу початкової школи  №3  (класний керівник Швець Тетяна Іванівна) . Перше засідання клубу  мало назву  «Знайомство з комп’ютерною країною» почалося з розповіді, яку підготувала керівник  клубу Красновид С.О., про Інтернет – центр, який дав змогу нашим користувачам безкоштовно прилучитися до світової інформаційної мережі і користуватися нею як звичайним джерелом знань, яким є бібліотечна книга, посібник чи енциклопедія. Школярі з захопленням знайомились з мережею Інтернет - чудовим світом різноманітної інформації. Відбулось посвята в члени Клубу «Інтернет Чомучок»,  кожний з дітей отримав бейджики з емблемою Клубу.
    Діти дізналися  з чого складається комп’ютер ,познайомилися зі Смайликами : веселими та сумними, музичними та спортивними,смайликом Читайликом . Відгадували загадки та відповідали на запитання вікторини ,
але особливо їм сподобались розмальовки оn-line.
 Бібліотекарі провели конкурс на кращий малюнок,  кращими коп’ютерними художниками були Карижський Юрій ,Левченко Надія та Сіряк Єлизавета. Переможці отримали заохочувальні призи.
Учням  було дано домашнє   завдання  намалювати  казково – фантастичного  смайлика.
   Діти від


тя отримали велике задоволення.

                                             Завідуюча  дитячою бібліотекою Красновид С.О.
Театр книги  " Дюймовочка"
       Пашкова Л.М.- керівник театру                                                                   "Дюймовочка"