середу, 28 жовтня 2015 р.

                                                 Чергове засідання Клубу "Інтернет-Чомучки"
                    Присутні учні Каланчацької ЗОШ№3





пʼятницю, 23 жовтня 2015 р.



      


Наші  маленькі читачі, а саме школярі   2-В  класу Каланчацької ЗОШ№1  завітали в чарівну оселю дитячої книги, яка не залишає жодну дитину байдужою – бібліотеку для дітей. Тут їх зустріло розмаїття цікавих, яскравих книг та журналів, тут різними палітурками книги  посміхалася до малечі.  Бібліотекар молодшого відділу обслуговування     повела їх у чарівний світ  дитячих книг,  у світ пригод та забав.  А  потім,  ще діти подивилися лялькову виставу   «Колобок» на новий лад»  у виконанні акторів-волонтерів   Шилової  Руслани,  Білобрової   Валерії та   Петренко Олександри.
                Ми  прагнемо через різні засоби залучати дітей до читання.

« Її голка творить диво…»



                                       «Її голка творить диво…»

      В рамках Клубу цікавих зустрічей, який працює в районній  дитячій бібліотеці, знову зустріч. На цей раз з молодою, талановитою вишивальницею.    Майстриня вишивки  підкорила душу і серця своєю майстерністю всіх учасників зустрічі.  Людина, від якої випромінюється домашнє тепло і затишок, саме це є і в  роботах молодої майстрині ,  Коваленко (Куюн) Вікторії  Вікторівни , яка мешкає у нас в селищі Каланчак .  Мама згадує, що дитина народилася хворою, і вона буквально «вимолила» життя донечки у Бога (напевно пізніше й з'явиться багато вишитих робіт релігійної тематики). Її роботи просякнуті національним макросвітом, в роботах втілюється традиційна душа нашого народу, його гідність, дух і пам'ять. Любов до вишивання вона успадкувала від своїх бабусь,  які з самого дитинства навчали її цьому мистецтву.  Вікторія  з теплотою пригадує  свою  прабабусю  Варвару  та бабусю Лідію Василівну. Обидві жінки довгими зимовими вечорами, розповідали онучці казки, згадуючи свої молоді роки, постійно вишивали. А ще з  вдячністю й теплотою говорить Вікторія про свого вчителя трудового навчання Розум Валентину Іванівну. Хоч і вміла вишивати, та дослухалася до кожної поради, кожного зауваження досвідченого вчителя. А потім, звичайно, перечитала й сама багато літератури про техніку української вишивки, з'явилися у дівчини й власні секрети майстерності.
              Згадує Вікторія, як спочатку було неможливо придбати не тільки якісні нитки, а й звичайне муліне. Першою великою роботою молодої майстрині був портрет Т. Г. Шевченка. Українка по духу, справжня патріотка, вона переконана, що кожен, почувши ім'я Шевченко, неодмінно вигукне: «Україна!».  Навчалася Вікторія тоді ще в дев'ятому класі. Мама, Куюн Світлана Олександрівна викладала українську літературу, і дівчина зрозуміла, що Шевченко - це святиня, якою дорожить народ, тому й вирішила вишити його. А пізніше були вже вишиті картини- портрети І.Франка, Л.Українки, «Заповіт» Т.Г.Шевченка.
        Це був тільки початок. А потім    

четвер, 15 жовтня 2015 р.

Бібліотвістер «Козацькі забави»



  Придбавши  чудову ідею, "придбану" нашою бібліотекою на Міжрегіональному ярмарку інновацій "БібліоКре@тив-2015" у колег із Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.Лягіна,  ми  провели  ці веселі викрутаси на Свято Покрови.  До бібліотеки завітали  читачі з 6-Б класу Каланчацької ЗОШ№1 (кл.кер. Літвінчук Л.А.)  на Бібліотвістер «Козацькі забави».  А учасниками були не тільки хлопці-козаки, а приймали участь і дівчата-козачата.     Відповідали на різні питання по козацтву, показали козацьку удаль  в різноманітних  викрутасах,  дізналися багато нового і цікавого про життя та побут козаків,  за неправильну відповідь отримували «штраф» – виконати українську пісню, або розповісти прислів’я.
Учасники не тільки показали козацьку удаль в різноманітних змаганнях, а й дізналися багато нового і цікавого про життя та побут козаків. Цікава вікторина та веселі змагання подарували читачам гарний настрій та бажання читати книги з історії нашого народу. 
      Дякуємо колегам за ідею!

четвер, 1 жовтня 2015 р.

Відкритий урок читання

  

                                Зустріч з цікавою людиною.

   Зустріч і спілкування з цікавою людиною - це завжди свято душі, а коли ця людина ще й знавець своєї справи - свято подвійне.

 Ми думаємо, що надовго запам’ятається нашим читачам зустріч з цікавою людиною, з керівником органу самоорганізації мікрорайону  «Партизан» Бруяко Ларисою Климівною. Це жінка з активною життєвою позицією,  вона активно займається громадською роботою та втілює різноманітні проекти в життя, за професією педагог.  В свій час  вона була завідуючою найкращого дитячого садочка «Веселка»,   на території селища Каланчак, який займав завжди призові місця в різних професійних конкурсах.

   Сама родом з Рівненщини, а на каланчацькій землі вже проживає 45 років, якастала їй рідною домівкою. Тут народилися та виросли  її сини Олександр та Віталій, ростуть вже і троє  онуків. Лариса Климівна  розповіла про свої дитячі роки, вона і на даний час пам’ятає свою першу прочитану книжку, казку «Колосок».  Вона наголосила, що книга і читання – важливі чинники для формування духовної особистості. Книга – чудове надбання людства, наш кращий порадник і друг, вірна супутниця життя. Вона допомагає найкраще зрозуміти навколишню дійсність, вивчити досвід старших поколінь. І нам потрібно пам’ятати настанову видатного педагога В.О. Сухомлинського про те, що «читання як джерело духовного збагачення не зводиться до вміння читати; з цього вміння воно тільки починається ...». А читачами районної дитячої бібліотеки були і її сини, і онуки, і невістка  Інна Володимирівна працювала бібліотекарем.

 А ще наша гостя має цікаве хобі – ловити рибу. Спочатку ходила на рибалку з чоловіком, а тепер, як тільки є вільна годинка,  ходить  разом з такими ж любителями рибалити жіночками з ЇЇ ж мікрорайону.  Спілкування вийшло надзвичайно цікавим і розкрило багатогранність її особистості. Ми побажали Ларисі Климівні здоров’я, здійснення мрій, успіхів в усіх справах, (а в неї є багато планів та задумів на майбутнє),  родинного затишку та благополуччя.