пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

"Читаємо, думаємо, змагаємось"



    На передодні Всеукраїнського дня бібліотек та Відкритого уроку читання було проведено турнір  ерудитів «Читаємо, думаємо, змагаємось». Учні 7 класу Каланчацької ЗОШ№29 (кл.кер.Білан К.В.) мандрували  в незвичайні мандри літератури, географії, екології , історії. Флагманами нашої гри були команди «Розумники» і «Переможці». А кожну команду завжди очолює  капітан, а це Богданов Богдан та Веселов Дмитро. А в кожній  грі є свої закони: Закон поваги, Закон часу, Закон чіткості, які і виконували наші команди.

  Глядачі теж отримували запитання і віддавали голос на користь улюбленої команди. Кожна команда за участь отримала Сертифікат та солодкі призи.







 Ми впевнені, що такі заходи завжди приносять користь нашим користувачам і  вони вдячні  книзі за те, що вона щоденно дає нашому розумові, нашому серцю неоцінену духовну силу й естетичну насолоду, без чого ми просто не були б такими, ким  ми є.



«Подорож на Книгольоті в країну Читалію»




   «Подорож на Книгольоті в країну Читалію»  здійснили учні 2 –Б класу Каланчацької ЗОШ№1 (кл. Калашник В.А.) , а це було «Посвячення в читачі дитячої бібліотеки». Діти подорожували на казковому Книгольоті з різними зупинками. Зупинка «Казкова» - відгадували ім’я казкових героїв які прислали
 SMS на свято, складали  пазли з літературними героями. Зупинялися на зупинках «Мудрості», «Загадкіно», «Бережинка» на якій діти познайомилися з правилами поводження з книгою. Активно приймали участь в інтерактивній грі «Так? чи Ні?». Від однієї  зупинки до іншої наш Книголіт  мчав за допомогою чарівних слів: «Наш казковий Книголіт, мчи скоріше у політ!». Свято завершилося віршами про книги, які декламували діти. Адже книга вчить як на світі вчить!



четвер, 29 вересня 2016 р.

«Грушевський між історією і політикою»,



Година державності  «Грушевський між історією і політикою»,  на якій були присутні всі 9 класи Каланчацької ЗОШ №1, розпочалася слова ведучої бібліотекарем Гончаровою В.В. яка коротко розповіла славну історію українського народу. Сьогодні ми відзначаємо 150-річницю  від дня народження видатного українського історика, громадсько-політичного і державного діяча, голови Української Центральної Ради Михайла Сергійовича Грушевського.
 Захід супроводжувався мультимедійною презентацією та фрагментами з документального фільму  «Михайло Грушевський – історик і будівничий  української нації»
По собі М. Грушевський залишив величезну творчу спадщину. Він є автором близько двох тисяч друкованих праць із різних галузей українознавства. Колосальна працездатність, велика ерудиція, універсалізм дали йому можливість однаково плідно працювати в історії, літературознавстві й фольклористиці, археології й соціології.  На завершення заходу учні відповідали на питання вікторини про життєвий та творчий шлях  М.С. Грушевського.




понеділок, 12 вересня 2016 р.

Зустріч з письменницею Юлією Шовкун (Стринжа)



По осені, по осені, по осені –

У затишний і теплий Каланчак,

Де бігали щасливими і босі ми,
Утримуючи обрій на плечах.

 По осені, по осені, по осені

По роздуми і спогади ясні,

Шляхами, що тополями окреслені

І осені радіти, як весні.



По осені, по осені, по осені

На батьківський прилинути б поріг,

Що болями і радощами зрошений

І тихо відпочити від доріг.



Хоч скроні сивиною припорошені

І сльози виступають на очах,

Та хороше приїхати по осені

У затишний і теплий Каланчак.

      З нагоди дня селища   до нашого  Каланчака  завітала наша землячка з Дніпропетровщини, талановита  письменниця Шовкун (Стринжа) Юлія Сергіївна . В  українській світлиці «Першоцвіт»  у  вузькому колі з учнями 7-8 класів Каланчацької ЗОШ№1 та №2, з колишніми колегами  по школі, однокласниками ,  на одному подиху пролетіло кілька годин теплого спілкування. Юля Сергіївна  розповіла про своє дитинство,  рідні місця,  мальовничу красу  нашого краю , познайомила учнів з новою третьою збіркою поезії  «Спрага щастя». Розповідь поетеси учні слухали, затамувавши подих, слухали про те, як народжуються вірші,  розповідала, що писати почала, коли була ученицею 3 класу,   та найбільше вже  в зрілому віці.

Тема Батьківщини , зображення природи , проблема збереження історичної пам’яті, своєї культури і мови в творчості поетеси. Вірші присвячені рідному селищу  Каланчак, посвяти  селу Хорли  справді зігрівають душу кожного із нас. Тепло  її поезії  глибоко проникають  до серця. І де б ми не були, а невидимі промінчики притягують до себе, кличуть із далеких доріг до рідного села, до отчого дому.  Діти читали вірші, а учасники ансамблю «Тещі та свекрухи» заспівали українських народних та   жартівливих пісень, а  Доценко Оленка, Коваль  Вікторія  співали пісні про рідний Каланчак, про Україну.

 Наприкінці присутні подякували письменниці за змістовну розповідь, побажали їй подальших творчих здобутків та успіхів. На згадку про зустріч кожен  мав змогу  сфотографуватись .

четвер, 8 вересня 2016 р.

Екскурсії і відпочинок разом. "В долонях степу і Дніпра"



                             

            Зі словом «екскурсія» у кожного з  нашої групи  команди  «NON STOP!», яка працює при Каланчацькій районній бібліотеці для дітей  пов’язані спогади про туристські подорожі, нові місця, емоційні хвилювання які отримали діти під час літніх канікул.  Наша команда відпочивала, діти купалися на морі, але і подорожували , і працювали.

  Наш маршрут почався  з  центральній площі селища – площі Т.Г. Шевченка із розповіді про заснування селища, історичні події, пов’язані з його розвитком. Гарною наочністю для розповіді є паркова зона , в якій знаходяться : паркова споруда « Першопоселенцям Каланчака», пам’ятник « Жертвам Голодомору 1932 – 1933 рр»,  Св.- Михайлівська криниця.  Далі екскурсантам  ми запропонували  по вул. Чорноморській вийти на південно- західну околицю селища. Перед очима відкривається панорама безмежного степу, на якій голубою стрічкою виділяється р. Каланчак. Від бетонного мосту через річку починається природнича частина екскурсії, оскільки подорож продовжується грунтовою дорогою по  долині річки.

                                            Село Роздольне.

        Солонкувате морське повітря, насичене йодом  - відновить сили під час переходу вздовж морського узбережжя Джарилгацької затоки. Справжня оаза в степу – Софіївський парк с. Роздольне, в якому побували наші екскурсанти. В парку відпочивали  під тінистими кленами та дубами, що дало можливість відновити втрачені сили й з цікавістю прослухати розповідь вчителя історії Роздольненської ЗОШ Замми Л.О.  про засновницю порту Хорли та с. Роздольне ,  баронесу С.Б. Фальц – Фейн, та відвідати маєток « Дофіно», в якому тепер мешкає родина жителя с. Роздольне Сопота А.М..


                                   «Софіївський парк»
 

    Софіївський парк – пам’ятник садово паркового мистецтва, при створенні якого були використані природні особливості ландшафту. Благородні в’язи, клени, тополі, посадки кизилу( одне дерево кизилу дотепер росте на території табору « Дружба»), зарослі шипшини, чорної бузини, столітні тополі й тепер радують око своєю стрункістю. Є також насадження гледичії, сріблястого лоху, сосни. Збереглося декілька дерев шовковиці. А посадки грецького горіха частково знищені в часи німецької окупації, останні загинули без зрошення. В центрі парку – ставок, обсаджений ясенами, з острівцем по центру. В 60 - ті роки XX ст. парк взято під охорону, як пам’ятник паркової культури.

                     «Економія «Дофіно» в с.Роздольне"

Маєток Дух–Фіней належав Фрідріху Івановичу Фейну. Пізніше при розподілі спадщини  між онуками – перейшов до С.Б. Фальц – Фейн у складі маєтку Преображенка. Баронеса назвала економію « Дофіно», що в перекладі означає « перлина». Вона хотіла зробити цей куточок перлиною степу, щось подібне до Асканія – Нова. Економія була добре озеленена. В центрі – сквер, посередині якого містився квітник, і від нього променями йшли алеї вічнозеленої туї. Обрамляли алеї біла та рожева акації.

Будинок складається з 8 кімнат, які мають високу стелю, багато вікон зі ставнями. В північно – східній частині, була кухня. У східній частині маєтку обладнані кімнати для гостей.  У цьому будинку  на даний час проживає сім΄я Сопот А.М.