пʼятницю, 21 жовтня 2016 р.

Екскурсія до районного архіву.



            В рамках проекту «В долонях степу і Дніпра» наша команда  «NON STOP!» продовжує вивчати рідний край. Сьогодні побували  в нашому районному  архіві. Де працівник архіву – архіваріус Кривошеєва Валентина Григорівна познайомила з документами районного архіву, а їх більше  ніж 3.5 тисячі. Вона розповіла, що кожний документ вимагає ретельної систематизації та контролю, важливо,  щоб вся цінна інформація була правильно розфасована по папках, мала опис  з датами. Потрібно це для того, щоб у разі необхідності людина могла швидко відшукати запитувана справу. У цьому питанні потрібні відповідальність, копіткість і правильний підхід.
 На жаль, електронної системи зберігання наш архів не має. Валентина Григорівна розповіла і про температурний режим зберігання документів, і показала як правильно треба підшивати документи. 







Показала один з самих старих документів, Книгу наказів з 1947 року Роздольненської сільської ради. Яка була досить велика, оформлена гарним каліграфічним почерком, ще й на папері який зберігся від часу  правління Софії Богданівни Фальц-Фейн.



 Потім  учасники команди відвідали КУ Районний трудовий архів,  де директор   Холодир Олена Миколаївна розповіла про документи які зберігаються в їхньому архіві, що ті люди які збирають документи для оформлення пенсії, а їхні організації на даний час уже ліквідовані, ось і звертаються до трудового архіву за допомогою. А потім  ще побували і в редакції районної газети «Слава праці», під час якої головний редактор Харченко Ольга Федорівна показала як готовиться до друку черговий номер газети,  розповіла про свій архів, в якому стані знаходяться газети за минулі роки, як гарно підшиті, гарно оформлені.
 Екскурсія виявилася пізнавальною, цікавою та корисною.

четвер, 20 жовтня 2016 р.

Екскурсію до бібліотеки «Подорож у світ чарівної книги»



Книга – це один з головних засобів навчання, розвитку та душевної насолоди. Спілкування з книгою допомагає оволодіти певними знаннями, прилучає до культурних надбань і цінностей українського народу, його звичаїв і традицій. Читати систематично й осмислено дітей навчає школа, а бібліотека допомагає  залучати  до читання книжок, пропагує книгу, розвиває художній  смак і самостійність суджень дітей. У зв’язку з цим бібліотека приділяє велику увагу пошуку активних форм пропаганди літератури, які забезпечують формування у школярів щоденної потреби в читанні книг, роботі з ними. Саме з цією метою 19 жовтня 2016 року у районній бібліотеці для дітей було організовано  пізнавально-оглядову екскурсію під назвою «Подорож у світ чарівної книги», на яку завітали учні 1-А класу (кл. кер. Стринжа Л.І) Каланчацької ЗОШ І-ІІІст. №1.
Під час екскурсії бібліотекар  ознайомила дітей з книжковим фондом бібліотеки, провела захоплюючу мандрівку книжковими виставками, що представлені у бібліотеці. Вона ознайомила дітей з правилами користування книгою та бібліотекою, з тематичними  полицями дитячого фонду, а також проінформувала про нові надходження літератури для дітей, діти відгадували загадки про книгу, змагалися на краще знання казок.         




четвер, 13 жовтня 2016 р.

«Володарі гетьманської булави»



    14 жовтня ми відзначаємо величне християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці. Упродовж століть воно набуло особливо важливого змісту, оскільки пов'язане із боротьбою за свободу та порятунком від ворогів. Волелюбні козаки, які зі зброєю в руках боронили свою Вітчизну та віру, були переконані, що Свята Покрова охороняє їх, а Божу Матір вважали своєю заступницею. Тому у часи незалежності свято Покрови почало відзначатися ще і як День Українського козацтва. Також Указом Президента 14 жовтня відзначають День захисника України.


 В Каланчацькій районній бібліотеці для дітей оформлено тематичний перегляд літератури   «Володарі гетьманської булави»    Діти познайомилися  та переглянули     книжки про козацьких ватажків.
     На виставці представлено літературу, яка описує Запорізьку Січ, козацьке військо, життя та побут козаків. Є і книги які,  вшановують  пам’ять наших  земляків, які загинули в зоні проведення АТО.

вівторок, 11 жовтня 2016 р.

«В дивовижних фарбах мрії оживають…»



    Стоять ясні теплі дні,  погода така, що хочеться блукати теплими стежинами та милуватися красою, що оточує тебе. Очі розбігаються від розмаїття кольорів. Важко уявити собі, яким був би світ без … художників? – Він був би сірим, холодним, буденним, сумним, не цікавим…
  На протязі 25 років в районній дитячій бібліотеці працює «Клуб цікавих зустрічей»,  кожне засідання проходить дуже цікаво, запрошуємо різних гостей, майстрів своєї справи зустріч з  вишивальницями, пекарями, в’язальницями, бандуристами.  Цього разу наша зустріч з  майстринею, яка майстерно володіє пензлем і олівцем, кольором,  формою, винахідливістю, а ще вона прекрасний спеціаліст, любляча мама, прекрасна бабуся, гарна господиня,  це Юдіна Євгенія Сергіївна. Її талант він мабуть від Бога – талант художника, бібліотекаря, вміння  і бажання писати картини, на  яких вона оспівує  красу свого мальовничого рідного  куточка Хорли, малює натюрморти, різні пейзажі, малює ікони.
 Євгенія Сергіївна дуже тепло розповідала  про  Клуб юних художників «Палітра» , який вона  веде в Хорлах  на громадських засадах більше  20 років, де прищеплює любов до прекрасного, розвиває творчість талановитих дітей.  Девіз Клубу «Шукати, Знаходити, Виявляти таланти». Першим керівником цієї студії був справжній художник В’ячеслав Карпович Захарченко. Він же був засновником ізостудії  і в м. Ош Казахстані. Працював  живописцем, іконописцем, реставратором, чеканщиком, скульптором. За оформлення, реставрацію ікон «Несение Креста»,  «Снятие со Креста» и «Святая Троица» в Казанському Соборі  м. Сизрань був нагороджений Діамантовим хрестом.
   За роки існування студії в с. Хорли  навчалося більше 50 студійців . Євгенія Сергіївна  тепло розповіла про своїх вихованців, які за ці роки  неодноразово отримували нагороди, різні  почесні призи, цінні подарунки. А найголовніше досягнення це дружба, згуртованість, відданість улюбленій справі. З гордістю можна сказати, ці роки пройшли не даремно. Наші студійці стали професійними художниками, дизайнерами. Наприклад  Сацик Богдан – закінчив Київську академію ювелірного мистецтва, працює з діамантами  експертом. Ковальчук Олена -  закінчила Хмельницьку академію – дизайнер верхнього одягу. Савченко Олена – закінчила Дніпропетровську медичну академію, працює сімейним лікарем, але