понеділок, 24 січня 2011 р.

        Коллектив детской библиотеки поздравляет всех библиотекарей и читателей с днем Татьяны!

                    Пускай на улице метель,
                В снега укутаны равнины,
                Мы чтим, друзья, Татьянин день,
                Её справляем именины.
                Ей Пушкин строки посвятил,
                Воспел без фальши, без изъяна.
                И сам Господь благословил
                Святую с именем Татьяна.
                Давайте всех Татьян любить:
                Красивых, добрых, нежных –
                И с каждой радостью дарить
                Мечты и светлые надежды.

четвер, 6 січня 2011 р.

Всеукраїнський тиждень права

              Дитинство  - найважливіший і неповторний період у становленні  особистості.   Будь-яка людина, починаючи з  самих юних років, стикається з ситуаціями, коли необхідно знати свої права і обов’язки . Чомусь дуже багато думають, що права людини – це щось само собою зрозуміле, те про що знає мало не кожне немовля. Те , в чому абсолютно не потрібно розбиратися – адже все зрозуміло!.  Права  дитини  -    це не просто приказка, яку можна вживати в розмові до місця і не до місця. Права дитини не такі прості, як часто про них думають.
             Тому Указом Президента України започатковано проведення Всеукраїнського тижня права.   Мета та завдання Тижня  - розповсюдження правових знань серед дітей та підлітків, вивчення  прав дітей   у ігровій формі. Тиждень  правових  знань,   який проходив в грудні місяці включилися всі бібліотеки нашого району. В своїй діяльності  використовуються форми саме профілактичної роботи, спрямованої не лише на підлітків  «групи ризику», але і тих, кого ця проблема ще не торкнулася. Складений оргкомітет, план заходів, оголошено творчі конкурси правової тематики. На зустріч з підлітками та молодими людьми приходять фахівці правоохоронних органів, психологи,фахівці медичних служб .
В рамках  Тижня права районною дитячою бібліотекою було  проведено такі заходи: 
     Зустріч за круглим столом  «Як не стати жертвою злочину»  з  показом відеофільму. На який були    запрошені  головний  спеціаліст   служби  у  справах    дітей    Касацька А.М.   та  працівник   кримінальної     міліції Демиденко Д.О Діти отримали відповіді на питання:про права дітей,про цінності людського життя. Про поведінку в школі, вдома, громадських місцях.
         Для учнів 6-7 класів  було проведено Правову  гру  «У країні Правових знань»  В ході цієї гри діти змогли отримати  відповіді  на такі питання : Що таке право? Які існують права? Де вони записані?
Молодші школярі  подорожували "З героями казок  - по ст. Конвенції про права дитини",   познайомилися з  «Буквариком чемності» із такими розділами : Мудрі поради Феї Доброради,  Давайте жити дружно! Прочитайте лицарі, Прочитайте панночки!.

            На  початку Тижня бібліотекою було оголошено конкурс малюнків та творчих робіт на тему «Світ очима дітей».  За  підсумками  конкурсу  в  дитячій бібліотеці організовано виставка творчих робіт.
           В районній дитячій бібліотеці та в сільських бібліотеках Новопавлівки, Новокиївки та Мирному читачі мали змогу використати можливості Інтернет центру. Діти мали можливість  здійснити  пошук необхідної інформації на правових сайтах, дуже подобається правовий сайт Херсонської обласної бібліотеки для дітей. В цьому їм постійно допомагали бібліотекарі, які здійснювали підбір необхідних матеріалів «на замовлення», а також для написання рефератів, або іншого матеріалу.
       Заходи,  організовані  і проведені працівниками бібліотек, формують у підлітків психологічні установки на неприйняття соціально-шкідливих звичок, а також привертають увагу громадськості до цих правових проблем.  Адже  у повсякденному житті школярам найбільш потрібні саме знання своїх прав і обов’язків.

         Зав. дитячою бібліотекою       Красновид С.