пʼятниця, 12 квітня 2013 р.

            Професія - рисівник
 Рис є найпоширенішою культурою у світі. Його сіють більш ніж в 100 країнах світу на площах, що щорічно займають близько 150 млн. га, а його виробництво складає порядку півмільярда тонн. Він по праву вважається однією з найважливіших культур нашої планети, тому що є основним продуктом харчування для більшої частини населення землі. І хоча в нашій країні не є головною культурою й не займає основне положення в раціоні українців, галузь рисівництва, поряд з іншими, залишається необхідною для сільського господарства України.
Рисові зрошувальні системи інженерного типу, розміщені в зоні дії Червонопрапорного та Північно-Кримського магістральних каналів. Сюди входять Скадовський, Голопристанський і Каланчацький р-ни Херсонської області. Тому ця галузь потребує спеціалістів. Наші Профістартовці відвідали велике потужне  підприємство у Каланчаці  «Українські рисові системи». Екскурсію для яких провів  головний енергетик Кристалевський  Вˈячеслав Михайлович, який познайомив зі своїм підприємством, показав всі механізми, зерносушильну установку яка за годину переробляє 100 тонн рису. Детально зупинився на професії рисівника. Рисівник і  очищує зрошувальні та дренажні канали від мулу і поправляє поверхні схилів під шаблон. Очищає канали від бур’янів, зрізуючи ґрунт з дамби та дно каналів, розрівнюючи ґрунт на бровці. Виготовляє вивідні борозни. Укріплює схили біля гідроспоруд з каменю на цементному розчині. Установлює і знімає гвинтопідіймачі (щити, шпильки). Вставляє трубчасті водовипуски у водовипуски на дільничних каналах. Вставляє залізні хлопавки. Влаштовує тимчасові замки і ущільнює їх. Прокопує рівчачки для відведення і спускання води. Виконує ремонтні роботи на головній споруді, на чекових оголовках.  Обкошує зрошувальні і заливні канали, міжчекові валики. Вносить мінеральні добрива по сухому полю і по воді. Обробляє насіння розчином сірчанокислого амонію. Крім цього рисівник повинен знати: основи агротехніки вирощування рису; строки і техніку виконання робіт, а також вимоги до їх якості; види добрив, способи і строки їх внесення в ґрунт, правила виготовлення тимчасових зрошувачів та вимощення бутовим каменем дна і схилів каналів.
 Рис вирощений у нас на півдні України може з успіхом конкурувати із кращими світовими зразками. За якісними показниками він не поступається закордонним сортам, а за смаковими і живильними властивостях перевищує їх, що підтверджується постійним стійким попитом у населення країни. Підприємство «Українські рисові системи» відправляє на експорт  свою продукцію в різні країни  починаючи від Балтики, Білорусії, Азербайджану, Росії, Киргизії  і в країни далекого зарубіжжя. Діти познайомилися з маленьким міні-заводом на території цього підприємства. Побачили технологію  переробки зерна рису в крупу, як фасується по сортах, машини для фасування. Почули і відповіді на запитання, наприклад, яку заробітну плату отримують робітники, де можна отримати професію рисівника.
Кристалевський В.М. познайомив і з новою технікою яку отримало підприємство -  комбайни, трактори, сівалки.
Діти поверталися додому з гарним настроєм  та враженнями від такої цікавої екскурсії.

Немає коментарів:

Дописати коментар