середу, 4 липня 2018 р.

Люблю я річку Каланчак, її легенькі хвилі...

      Каланчацької група «Fiesta» , що  працює за проектом «ПрофіКемпу» продовжує  мандрувати річкою Каланчак.   Маршрут  піщохіжної екскурсії розпочався від  околиці селища  і тягнувся до  Північно – Кримського каналу. Оскільки подорож продовжувалась  ґрунтовою дорогою по долині річки, то перед очима  відкривалася панорама безмежного степу,  на якій голубою стрічкою виділяється річка Каланчак.     Тут  наші учасники   познайомитися з різними видами птахів, побачили  сіру чаплю, лебедів, качок, куликів,  диких гусей. Небесна стихія і вода відкрилася школярам у дивовижній красі 

українського степу, це наче  живописна картина художника. Легенький вітерець розносив пахощі різнотрав’я: рути і полину, м’яти та чебрецю. Слухали  пісні соловейка, цвірінькання горобців, співи очеретянок. Тут, біля води, прохолодно навіть у спеку. Мандруючи біля  річки, можна по-справжньому зрозуміти її красу. Біля 4 кілометрів подолали учасники незвичної турподорожі.  Підійшовши до Північно-Кримського каналу діти почули цікаву розповідь керівника групи Нігачової Г.Д. про  цю унікальну споруду.
  

 
Північно-Кримський канал  – був побудований як найдовша штучна іригаційна споруда на території Європи і третя за довжиною в усьому світі. Довші за нього тільки Великий Китайський канал (1782 км), який будувався майже дві тисячі років, і Каракумський в Туркменії, який розподіляє води Амудар'ї (його довжина 1445 км і будувався він 34 роки).  Ця  споруда допоможе зрозуміти, які зміни принесла "велика вода" для посушливих районів Херсонської області та як без неї сьогодні живе Кримський  півострів. Канал, а точніше, його перша черга, будувався більше десяти років - з 1961-го по 1971-й.Відкриття першої черги   відбулося 17 жовтня 1963 року. З цього дня дніпровська вода самопливом стала надходити у Красноперекопськ. У 1965 році вона дійшла до Джанкоя і тільки через шість років, в 1971-му - до Керчі.  

Довжина Північно-Кримського каналу складала  402,6 км.   Канал брав  початок з Каховського водосховища і закінчувався  на водоочисних спорудах Керчі. Максимальна ширина - 110-120 м, мінімальна - 25-30 м. Глибина до 10 м, в середньому 4,6 м. Середньорічний стік води (максимальна пропускна здатність) 380 куб. м в секунду. До 2014 року канал забезпечував до 85% потреб Криму в прісній воді. Не судноплавний . Вода по Північно-Кримському каналу перестала надходити до Криму в квітні 2014 року.  

Наші ПрофіКемпівці відвідали ще один цікавий об’єкт.  


На річці, у місці перетину з Північно-Кримським каналом, який проходить через долину високою затяжною дамбою, знаходиться Каланчацька труба, яка представлена чотирма залізобетонними водопропусками шириною 6 м та висотою 4 м. Де  насипна частина каналу  проходить над річкою Каланчак.


 Ми запрошуємо відвідати цей маршрут та полюбуватися   природою , а бувалим туристам  він підкаже нові, незвідані ними до сих пір куточки з їх красою і визначними пам'ятками, подасть ідеї для нових подорожей.








Немає коментарів:

Дописати коментар