четвер, 16 травня 2019 р.

У день вишиванки – все про вишиванку.


                        





 
     Говорять, що у вишиванці прихований  генетичний код українського народу. А щоб дізнатися, чи це правда і було запрошено на засідання Клубу цікавих зустрічей  «Хрестиком узори, гладдю кольори…» ,  майстриню вишивки , бібліотекаря Каланчацької ЦБС Шаваровську Ларису Миколаївну.   Лариса Миколаївна  дітям розповіла,  що вишивати  навчилась у сім  років, і по цей час жодного дня не  проходить, щоб не взяла увечері голку до рук,   у мене  і до тепер є вишита подушечка з квітами фіалки.  А першим  її вчителем була двоюрідна сестричка Домініка. Всі вишиті картини,  пані Лариси різні за змістом, складністю,  розміром, оформленням, кількістю використаних кольорів, є багато вишитих рушників, вишитих сорочок, є багато і вишитих ікон.  Але  вишивати ікони під силу не кожному. Просто так, як картинку, ікону не вишиватимеш. Потрібна готовність і відчуття чогось сакрально-духовного. Як би там не було, потрібно знати й розуміти таке мистецтво. Її роботи є в різних містах Києві, Житомирі, Миколаєві,  Херсоні , в різних   країнах в Польщі,  в Данії. в Канаді , в Білорусії,  в Росії.  


Є зовсім маленькі, а є великі і складні, але всі вони дорогі серцю, в них є часточка душі. Коли вишиваю, говорить пані Лариса, то  нерви відпочивають, руки трудяться, а тіло набирається сил. З недавнього часу  вона почала вишивати бісером,  є вишиті плаття, ікони, картини. «Для мене вишивка, говорить майстриня   - це заняття для душі, для відпочинку, свої роботи вишиваю у  подарунок, а не на продаж.  Вишиваю тільки хрестиком, самим процесом дуже насолоджуюсь, бо це є енергетика людини,  багато  робіт є з монохромним орнаментом». «Вишивання – це не просто хобі, а й спосіб життя, відпочинку і те, до чого  потрібне не терпіння, а любов. Велика. А я люблю те, що роблю. Я цим живу", – додала наостанок пані Лариса. 


І сьогодні бібліотекарі  дитячої бібліотеки разом з читачами довели, що вишиванка-таки має генетичний код, який керує найсвітлішими поривами української душі. Та й всі присутні  на заході були теж  у вишиванках.


Немає коментарів:

Дописати коментар