неділю, 6 грудня 2020 р.

Мистецька інтернет – галерея «Чарівний світ пензля Катерини Білокур»


Україна здавна славилася своїм мистецтвом. До чого б не торкалася рука талановитого українця чи українки, воно перетворювалося на естетичну річ: вишита сорочка, розмальована скриня, різьблений мисник …. І водночас творилася і звучала пісня.  З українського  народу виходили  митці, які своєю майстерністю прославляли  свій рідний край, свою країну на весь світ. Такою була неймовірно талановита, «найквітковіша»  художниця України, майстер народно-декоративного живопису, представниця «народного примітивізму»  -  Катерина Білокур, якій сьогодні, 7 грудня,  виповнюється 120 років від дня народження.

З нагоди ювілею художниці  Каланчацька бібліотека для дітей на чергове засідання Клубу Цікавих Зустрічей  в мистецьку інтернет – галерею «Чарівний світ пензля Катерини Білокур» запросила учнів 8-В класу Каланчацького ЗПЗСО №1(кл. керівник. Глушко В.В., шк. бібліотекар  Іллязова І.С.), щоб всім разом доторкнутися  до прекрасного, щоб «насолодитися» красою і унікальністю картин  геніальної  майстрині, поговорити про нелегкий життєвий та творчий шлях художниці, яка не маючи жодної освіти – ні початкової шкільної, ні художньої, – піднялася на високий щабель професійної майстерності. І головне – вона віднайшла свою манеру живопису і свій стиль.

Катерина Василівна  на своїх полотнах  мальовниче  відтворювала природу, але найбільше вражали художницю квіти. Вона малювала кожний листочок, кожну пелюсточку, стеблинку. Цілий світ думок, почуттів, переживань – все виливалося через образи і форми квітів. Дивовижна майстерність виконання! Особливо, зважаючи на велику складність малювання квітів.. І що дивно, вона не ніколи не робила  попередніх ескізів– в її уяві складалася цілісна картина.

  Незважаючи на нерозуміння батьків і рідних її захопленням малювати, на неможливість отримати художню освіту, згодом на хронічну хворобу ніг, часом голодне та холодне існування,  пані Катерина творила шедеври, істинне визнання яких «прийшло» тільки після її смерті. 

Своїми творами Катерина Білокур ніби хотіла розповісти всьому світові, який талановитий український народ, як розвинуте в ньому від природи естетичне відчуття, яка сприйнятлива його душа до всього прекрасного.

  Про все це і багато іншого дізналися учасники Клубу Цікавих Зустрічей  від емоційно – пізнавальної розповіді  ведучих заходу – бібліотекарів Красновської – Кафтан І.С. та Хребір Н.А.  Їх розмова час від часу перепліталася з чудовим зворушливим виконанням музичних творів талановитими юними бандуристками  Вострєцовою Анастасію та Ванцовською Кірою, ученицями Каланчацької музичної школи (викладач Микитюк Т.А.). та віртуальним показом прекрасних картин геніальної художниці Катерини Білокур.

 І  це єднання художнього слова, барвистого розмаїття картин і мелодійної музики створило атмосферу душевного тепла і затишку у всіх присутніх на святі Мистецтва, присвяченого майстерності і геніальності відомої художниці.  Тож нехай її талант продовжує цвісти незвичайним цвітом, радуючи око підростаючого покоління  та наповнюючи їх  серця гордістю, що українська  земля має такі таланти- самородки!

  

 














Наприкінці зустрічі бібліотекарі  ознайомили присутніх з книжковою  виставкою «Велична пісня квітам», за допомогою  якої  можна взнати ще немало нових цікавих фактів із життя Катерини Білокур. Запрошуємо всіх, хто бажає дізнатися більше  про  долю  художниці, приходьте до дитячої бібліотеки. Чекаємо на Вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар