середа, 17 квітня 2013 р.



                           Мої роздуми після екскурсії.

(Виконуємо домашнє завдання для учасників проекту: написати статтю (публіцистичний нарис) про одну з професій, визначених як «топову» у районі. Підготувати текст post’у в блог проекту та підібрати ілюстративний фото- матеріал для нього.)

Після відвідування в Каланчаку  підприємства «Українські рисові системи», наші керівники запропонували нам познайомитися з однією з найпоширеніших професій в сільському господарстві -  професією  механізатора. Тим більше, що за інформацією РЦЗ, вона являється в нашому Каланчацькому районі затребуваною. А познайомили нас з цією професією викладачі Каланчацького міжшкільного- навчально-виробничого комбінату, Кузьменко Євген Михайлович, який розповів про  професії які можна набути в навчально-виробничому комбінаті. А професії можна тут набути і молодшої медичної сестри, і оператор комп’ютерного набору, і вихователь дитячого садка, і тракториста-машиніста широкого профілю. Цю професію і називають широкого профілю,  оскільки механізатор виконує майже всі роботи з обробітку грунту, догляду та збирання сільськогосподарських культур, а крім цього, також і слюсарно-ремонтні, вантажні та інші роботи. Розширення профілю професії тракториста машиніста, ускладнення техніки, збільшення робочих швидкостей спричиняють зміни і ускладнення в його професійній діяльності. 
 Професія тракторист-машиніст - найпоширеніша серед сільських жителів. Перелічити усі обов’язки тракториста не легко. Для нього протягом цілого року є робота. У тракторі втілилась споконвічна мрія хлібороба - знайти собі надійного помічника у нелегкій селянській праці. Трактор не просто виконує якусь одну роботу. Поєднуючись з іншими сільськогосподарськими машинами і знаряддями, він щоразу перетворюється: з плугом він орач, з причепом - транспортний засіб, з комбайном - збиральна машина. Трактор сіє, вносить добрива, жне, викачує воду, прокладає траншеї, корчує дерева. Крім цього, він бере безпосередню участь у збиранні різних сільськогосподарських культур. Усе, що вирощено у полі, повинно бути зібрано в короткий термін, і тракторист - найактивніший учасник цього процесу. Тракторист-машиніст вміє управляти різними видами тракторів, збиральними комбайнами, вантажними машинами. Стежить за їхньою технічною справністю та здійснює нескладний ремонт техніки.  
    Євген Михайлович розповів нам про історію тракторобудування від перших тракторів до самих сучасних. Показав і свою матеріально-технічну базу,(трохи бідну та застарілу), що дуже нас вразило, в порівняні з базою в «Українських рисових системах».
 А взагалі, ми отримуємо велике задоволення від проекту ПрофіСтарту та знайомства з різними професіями.

      Учасник проекту ПрофіСтарту- Данько Олександр. 


1 коментар:

  1. Респект! Така різнобічна й насичена програма у каланчацької команди! Вражає.

    ВідповістиВидалити