пʼятницю, 23 березня 2018 р.

«Вода – трудівниця, вода – мандрівниця»


    


  
  Ще на початку  20 століття  Сент- Єкзюпері виголосив мудрі слова: « Не можна сказати, що вода необхідна для життя: вона і є саме життя». І це істина. Вода – є основою  життя. Вода необхідна людству. Крапля води має силу, крапля води необхідна всім.
   Прокинутися, вмити обличчя, заварити чай, полити квіти - буденний ритуал для мільйонів українців. І водночас - нездійсненна мрія для мільярдів мешканців планети. Кількість чистої води на планеті постійно зменшується.
  Щоб звернути на це увагу, Генеральна Асамблей Організації Об’єднаних Націй проголосила 22 березня Всесвітнім днем водних ресурсів Його відзначають в більшості країн світу, і в Україні також.

 Тому напередодні Дня води, з  метою нагадати дітям  про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища, а особливо для Херсонщини в дитячу бібліотеку на чергове засідання «Клубу Цікавих Зустрічей»  - «Вода – трудівниця, вода – мандрівниця»  були запрошені начальник дільниці №2 управління Північно- Кримського каналу Біган Іван Петрович, вчитель географії Каланчацької ЗОШ №1Наумова Ніна Леонідівна та учні 8-Б класу Каланчацької ЗОШ №1.
  Ніхто не буде сперечатися, що головною штучною водною артерією Херсонщини, і звичайно ж, нашого Каланчацького району був і залишається Північно - Кримський канал.
Дітям, присутнім на цьому екологічному бібліоуроці, було важко повірити, що колись він не існував. Про могутність цієї  найдовшої   в Європі штучної  споруди протяжністю більше ніж 400 км, історії його створення, будівництва та сучасних  проблем з показами відеофільму та відеопрезентації йшлося під час бесіди.

 Величина, міць і краса  каналу  вражає, тому недарма Північно - Кримський канал називають ще восьмим дивом Херсонщини. Зараз гідротехнічний комплекс   каналу складає  :  це власне магістральний канал, 37 водовипускних споруд, 3 водопідйомних і 5 дренажних насосних станцій, 11 підпірно-регулюючих споруд, 4 дюкери, 9 технологічних аварійних скидів, 38 водопропускних труб під каналом, 31,79 км закритої і 27,97 км відкритої колекторно-дренажної мережі, 3 водосховища повним об’ємом  61,9 млн. м3,  25 автомобільних мостів через канал, лінії диспетчерського зв’язку.

     Дніпровська вода, яка тече по рукотворному руслу каналу, несе з собою цілющу вологу для полів і садів Херсонщини. Треба тільки нею правильно і дбайливо користуватися.  Про важливість каналу  для Херсонської області, про екологічні водні  проблеми на її території, розповіла дітям вчитель географії Наумова Ніна  Леонідівна.  Вона зазначила, що візитною карточкою Херсонщини в світі є Північно-Кримський канал і наші херсонські  кавуни, вирощені на полях зрошуваних його водою . І цим потрібно пишатися.

  Іван Петрович Біган  зупинився на важливості  каналу  саме для Каланчацького району, протяжність якого на його території  становить майже 108 км. Саме дільниця №2, начальником якого він є, стежить за  порядком, цілодобово стежать за рівнем води і зберігають працездатність каналу на цій ділянці  60 фахівців.  Канал  вміщує  близько 40 млн. куб метрів води та щороку  зрошує 4 тис. гектарів посівних полів,10 гектарів рису. Планується, що щорічно інвесторами буде додатково  використовуватиметься ще близько 2 тис га поливних полів. Маючи дніпровську воду в Каланчацькому районі, стали вирощувати такі незвичні для регіону рослини,   як льон-довгунець, рицину, сафлору, шафран та отримувати два врожаї зернових.

  В цьому році Північно – Кримський канал відзначає ювілей – 60 років як  травні 1958 року відбувся перший пуск дніпровської води через головну споруду . Тож нехай вода в ньому завжди буде чистою та використовується на користь людству.




Немає коментарів:

Дописати коментар