вівторок, 12 листопада 2019 р.

Вook-форсаж «Мова, що стирає кордони»



Всі народи мову мають,


  Всі пісень своїх співають.
Бо хто має мову рідну,  
Той багатий, а не бідний!





  Такими гарними рядками розпочався пізнавально - мовний book-форсаж «Мова, що стирає кордони» в дитячій бібліотеці з учнями 3-В класу (класовод Кузнецова Т.Ф.) та учнями 4-А класу (класовод Стринжа Л.І) Каланчацького ЗПЗСО №1, присвячений Дню української писемності і мови, який щорічно відзначають  9 листопада.
  Рідна мова – це невмируще джерело, з якого  пізнається навколишній світ, своя родина, свій народ. Рідна мова – це мова, яка першою засвоюється дитиною та залишається зрозумілою нею на все життя. Ні для кого не секрет, що  наша українська  мова красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу.  Таку гарну мову треба любити і знати. А щоб досконало нею володіти, потрібно постійно її вивчати. І тут на допомогу  приходять різні довідники, словники та енциклопедії.
  Усіма  цими «помічниками» скористалися наші маленькі  мовознавці під час book-форсажу. Двом командам з казковими провідниками – мишенятами Круть і Верть - потрібно  було   книжковими сходинками піднятися до вершини  знань «Українська Мова». На кожній сходинці дітей чекали цікаві мовні вікторини і конкурси, при цьому з кожним підйомом завдання ставали складнішими. На першій  сходинці обидві  команди закінчували в риму вірш про Україну та складали речення зі слів, які починалися з однієї літери, на другій  -  діти вправно впоралися з іншомовними словами  під час гри «Мовне асорті». Потім кожну команду чекала зустріч із «Фразеологічним театром» , де вони з творчим запалом пантомімою показували  різні фразеологічні вислови. Діти жваво  розгадували метаграми, написані Оленою Пчілкою, швидко справилися із завданням «Закінчи прислів’я» та завзято декламували скоромовки. А  кращими серед «скоромовців»  були  Калініна Вероніка із команди «Круть» та Глушко Ігор із команди «Верть». На найвищій останній сходинці  book-форсажу дві команди опинилися одночасно і відкрили  ще  раз для себе істину, що краще мови чим рідна не буває. А в енциклопедії «Українська мова», яка чекала мовознавців на вершині, кожна дитина знайде багато пізнавального.
Вook-форсаж «Мова, що стирає кордони»  дав змогу дітям побачити красу української мови, доторкнутися до її джерел та поглибити знання рідної мови. Тож любіть  українську мову і плекайте її. Поки живе українське слово в устах народу, доти житиме й сам народ!



  




Немає коментарів:

Дописати коментар