четвер, 14 листопада 2019 р.

Літературно-географічна регата "Навколо світу за 45 хвилин"



Географія - одна з найдавніших наук людства. Ось уже майже 5000 років займається вона описом країн, морів і океанів. Більшість любителів книжкових пригод, безумовно, пам'ятають вченого-географа Жака Паганеля - одного з героїв популярного роману Жуль Верна «Діти капітана Гранта». Ще понад сто років тому він висловлював глибоке занепокоєння майбутнім географії, тим, що на Землі незабаром вже нічого буде відкривати. Але це тільки на перший погляд може здатися, що географія вже виконала свою велику історичну місію , що вона втратила притаманну їй колись романтику пошуків і відкриттів. Насправді ж розвиток науки такий ж нескінченний, як і нескінченні можливості пізнання природи, тому  географія завжди була  і буде пов'язана з далекими подорожами до невідомих земель, з відкриттями  нових материків і островів, із пізнанням вже давно відкритих континентів.

 А чи можливо поєднати  географію та літературу? Звичайно ж так! Тим більше, якщо мова йдеться про великі географічні відкриття. А ще, коли все це відбувається  в дитячій бібліотеці, то успіх поєднання гарантований!  Тому на незвичайний урок  -  літературно-географічну регату  «Навколо світу  за 45 хвилин» були запрошені учні 6-А і 6-Б класів ЗПЗСО №1 разом із вчителями географії Наумовою Н.Л. та Мрочко  М.М., щоб відправитися в захоплюючу навколосвітню подорож з видатними дослідниками нових земель та літературними  героями-мандрівниками.
 









На віртуальних каравелах,  зібравши необхідне «спорядження» та прихопивши  раніше отримані знання, діти заглянули в далеке минуле і пропливли  складними шляхами  Колумба, Васко де Гами, Магеллана, перегорнули сторінки  пригодницьких  творів  Верна і Купера, Стівенсона і Дефо, Ріда  і Шклярського та порівняли шляхи  героїв цих книг з маршрутами  великих першовідкривачів. Вся «подорож» супроводжувалася змістовними пізнавальними відеофільмами. І, як на кожному уроці, наприкінці для закріплення матеріалу для школярів були проведені захопливі літературно-географічні ігри: «Хрестики-нулики»,  «Вгадай континент за рядками віршів», «Географічна вікторина»,  «Склади материк із пазлів»  та «Чорна скринька». 
  Під час такого незвичайного заняття діти переконалися, як багато дивного можна знайти поруч , скільки цікавих відкриттів і яскравих вражень можна отримати від всього, що відбувається навколо. Світ дивовижний і багатогранний, потрібно тільки  зуміти це розгледіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар