середу, 25 листопада 2020 р.

Голодомор: знати, щоб пам’ятати

  Щороку в четверту суботу листопада світ відзначає День пам'яті жертв Голодомору. Цей день пам'яті  унікальна нагода всім: дітям, батькам, політикам,…замислитися над цією трагедією, над ґеноцидом українського народу.

  Про Голодомор, про ті жахи і жорстокості,  якими він супроводжувався,  дітям та молоді розповідати  дуже нелегко. Але це потрібно робити… Насамперед для того,  щоб вони  свідомо та переконливо пом'янули пам'ять невинних жертв штучного Голодомору 1932-33 років, щоб зрозуміли, що це була велика трагедія для українського народу. Про це потрібно говорити, щоб нагадати  про загиблих від Голодомору українських дітей,  бо саме діти в часи Голодомору, на жаль, були найвразливішою групою і гинули одними з перших А ще потрібно виховувати у теперішнього молодого покоління  дбайливе ставлення до шматочка хліба, що кожного дня вони бачать на своїх столах і про який так мріями тисячі українців ті страшні голодні роки.

 До  Дня пам`яті жертв Голодомору  Каланчацькою бібліотекою для дітей  підготовлено тематичну виставку – факт «Голодомор: знати, щоб пам’ятати», яка розповідає про 10 страшно жахливих фактів Голодоморів в Україні. 

На виставці також представлені документальні книги та статті, спогади свідків тих  подій,  добірка публікацій  газети «Слава праці» минулих років про ті «голодні» події в нашій місцевості.  Для відвідувачів  бібліотекарі  провели  огляд матеріалів виставки, розповіли  про наслідки Голодомору, про великі духовні втрати, які цифрами не зміряти, поділилися спогадами про жахіття Голодомору в своїх родинах.  

Велике враження на дітей  справив перегляд відеоролика «Ти приніс мені яблуко?» та мультфільму «Голодний дух».    Разом з читачами бібліотекарі запалили свічку пам`яті  як спомин про тих, кого сьогодні немає серед нас. Тому що тільки пам`ятаючи минуле, ми можемо творити сьогодення і мріяти про майбутнє. Не забуваємо про це ніколи!


Виставка буде чинною 26 та 27 листопада 2020 року. Запрошуємо всіх до дитячої бібліотеки  ознайомитися з матеріалами виставки про Голодомор в Україні. 

Немає коментарів:

Дописати коментар