четвер, 17 листопада 2011 р.

Краєзнавча  діяльність шкільних та публічних бібліотек, як фактор духовного  відродження національної культури.
  
 За  такою тематикою було проведено районний семінар для працівників сільських, селищних та шкільних бібліотек. Відкрила семінар директор ЦБС Федкевич Н.В.    яка  наголосила про важливу роль бібліотек  у відроджені традицій та історичної пам’яті народу. Краєзнавча робота постійно і систематично ведеться в бібліотеках нашого району.  За багато років роботи бібліотекарі Каланчацької  центральної бібліотеки накопичили багатий краєзнавчий матеріал і приділяємо цій роботі велику увагу. І саме у роботі з цього питання бібліотека має свої давні традиції, постійно вивчає та поширює досвід свій та  бібліотек області. Об'єм краєзнавчої інформації, інтерес до неї неухильно росте. Адже не можна пізнати історію всієї держави, не знаючи минулого і сьогодення своєї малої батьківщини, землі, де народилися і виросли. Можна з упевненістю сказати, що той, хто знає історію свого краю, знає історію України.
Методист ЦБС  Бабічева В.А. розповіла про інноваційні аспекти, про збір, накопичення та популяризацію краєзнавчих матеріалів. Відмітила, що краєзнавча робота бібліотек розпочинається з формування краєзнавчого фонду, краєзнавчої картотеки, з  оформлення папок,альбомів, теки з газетними та довідковими виданнями.  Про організацію обслуговування юних користувачів в шкільних бібліотеках проінформувала методист по бібліотечних фондах Грибовська Л.М. , а цікавим досвідом роботи з цього питання  поділилася   бібліотекар  Новоолександрівської  З О Ш  – Фурсенко О.В. Завдяки  мультимедійному обладнанню, яке отримане нашою бібліотекою в рамках проекту Лідера бібліотечної справи України Надії Федкевич «Бібліотека звітує перед громадою» завдячуючи програмі „Бібліоміст” Ради Міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), бібліотекарі мали змогу отримати цікаву інформацію  про  краєзнавчу картотеку, її ведення та оформлення,  яку  розповіла   зав. відділом обслуговування ЦБС Гриценко О.О.  
 Про краєзнавчу роботу з юними користувачами: досвід, проблеми розповіла заступник директора по роботі з дітьми Красновид С.О. 
Про планування на наступний рік з цієї тематики, про оформлення книжкових виставок. Тому, що   книжкові виставки – це майже завжди своєрідна візитна картка бібліотеки. А виставка  краєзнавчої тематики – це творчий погляд на світ та розкриту експозицією тему краєзнавства в бібліотеках. А з презентацією нетрадиційних книжкових виставок виступила бібліотекар дитячої бібліотеки Гончарова В.В. Яка розповіла про види книжкових виставок,  наприклад: виставка-кросворд, виставка - хобі, виставка-гра,виставка-експозиція, виставка однієї книги та інші.  А на екрані, бібліотекарі мали змогу переглянути оформлення нетрадиційних книжкових виставок , з нашої районної  дитячої бібліотеки, обласної дитячої бібліотеки та дитячих  бібліотек України.
 На закінчення семінару, була дана рецензія на домашнє завдання, привезене на семінар бібліотекарями району «Хто краще знає свій край».

Немає коментарів:

Дописати коментар