понеділок, 22 квітня 2013 р.

 
                         «Вечір українського  фольклору»
                Цього разу засідання Клубу цікавих зустрічей провели поза стінами дитячої бібліотеки. «Вечір українського  фольклору» проведено в українській світлиці «Первоцвіт» з ансамблем «Тещі та свекрухи».
             Протягом століть усна народна творчість була чи не єдиним засобом узагальнення життєвого досвіду українського народу, втіленням народної мудрості, світогляду та ідеалів. Календарно-обрядовий фольклор поділяється на чотири цикли, що співвідносяться з порами року. Зимовий цикл, весняний цикл. На дні літнього сонцестояння в українців з прадавніх часів припадали купальські свята та ігрища. Купальські святкування були пов'язані з танцями і співами. Жниварські чи обжинкові пісні є складовими обрядів, пов’язаних із хліборобськими жнивами Значний внесок у збереження духовної спадщини нашої держави вносять фольклорні аматорські колективи. Серед них, корифей жанру нашого Каланчацького району - ансамбль «Тещі та свекрухи»  керівник Кишиневська Лідія Романівна.
Мета очолюваного  нею колективу – відродження народних пісенних традицій та звичаїв, пропаганда сучасної української пісенної культури.
За багаторічну творчу діяльність, а це вже майже 20 років, ансамбль  неодноразово нагороджувався  грамотами та відзнаками районного та обласного керівництва.

Керівник волонтерського центру «Первоцвіт» розповіла про свою світлицю, як вони її створювали, скільки тут зібрано предметів українського побуту. В ній представлені різні старовинні речі, рушники, вишиті сорочки, меблі. А ансамбль «Тещі та свекрухи»  заспівали українських народних  жартівливих пісень, «Від села до села», «Як була я молода»,  «Ой що ж то було». А   Сіренко Т.В., Панасюк А.К., Подлецька Л.В. розповіли   веселі гуморески та ще й показали  молодим як вони вміють танцювати. За що діти дружно аплодували. Своє мистецтво учасники колективу з радістю передають молодшому поколінню.
Український фольклор - це душа українського народу, це його слава!


1 коментар:

  1. Передаємо естафету нагород "Вітрила МРІЙ" http://art-departament.blogspot.com/2013/04/blog-post_22.html#more

    ВідповістиВидалити