четвер, 27 грудня 2018 р.

«Від хвороб оберігає нас лялька – лихоманка»

   
        Лялька є одним з найцікавіших фольклорних напрямів і найдоступніший дітям  твором  мистецтва. Ляльки дають змогу не загубити прадавню лялькову культуру нашої землі та залишити її для майбутніх поколінь.  У наш час на прилавках магазинів можна побачити багато гарних іграшок. Але вони зроблені на фабриці і не завжди несуть тепло душі їхніх творців. Тому ми вважаємо, що в 21 столітті діти знову повинні бачити не тільки іграшки виготовлені машинами, але і своїми руками… 
     В українського народу були і є ляльки особливі – це традиційні тряпичні ляльки -   
 лихоманки або інакше кажучи лихоманки  - приманки. Їх роль - привернути до себе увагу лиходійки-хвороби, що могла завітати  в  будь який будинок. Вірили наші бабусі, що залетить злий дух хвороби в будинок у пошуках своєї жертви, побачить яскравих ошатних ляльок лихоманок, подумає, що це людина, і вселитися в одну з них ... І ніхто в родині не захворіє… Ляльок робили  на зв'язці, яку підвішували  біля димоходу, тобто біля того місця, звідки за народними повір'ями зазвичай в будинок потрапляють не прохані гості - хвороби.  Кінець осені та початок зими, коли починається більшість простудних захворювань, саме час для виготовлення ляльок лихоманок.

 Саме тому  в дитячу бібліотеку на чергове засідання  Клубу Цікавих Зустрічей  «Від хвороб оберігає нас  лялька – лихоманка»  були запрошені учні 7 – В класу «Каланчацького ЗПЗСО №1»  ( кл. кер. Канівець Н. М.) та справжня майстриня з виготовлення ляльок, людина, закохана в цю справу,  працівник  Каланчацького краєзнавчого музею Солоніна Л. В.  Завітала  Лариса Василівна не одна, а разом зі своїми,  фантастично красивими ляльками мотанками.  Всі роботи принести, звичайно. неможливо, бо їх багато. Одні зберігаються дома, інші в приміщенні музею, багато подаровано знайомим.  Зроблені ляльки з теплом та любов’ю, і той же час з дотриманням всіх українських традицій ляльки – мотанки - без єдиного шву. Всі вони оздоблені різними «стильними» аксесуарами  -  бантиками, камінчиками, стрічками, ґудзиками. І на  яку б ляльку не глянув, хочеться усміхатися, бо вони дарують якийсь неповторний позитив…  І, напевно, в кожній ляльці є душа, що передалася від майстрині. Займається  Лариса Василівна   виготовленням ляльок більше року, виробляє їх  з різних  клаптиків  тканини та шкіри,  але найбільш полюбляє  валяння   їх з вовни. 
 Майстриня  цікаво розповіла дітям про українські ляльки  - мотанки, історію їх  створення, познайомила  учнів з сестрами – лихоманками (а їх згідно з давнослов’янською  міфологією  повинно бути 12) та старшою сестрою Кумохою.  Цю ляльку Кумоху  майстриня принесла на зустріч, а всі інші 12 діти виготовляли власноруч під час майстер класу, по виготовленню ляльок – лихоманок, проведеного Ларисою Василівною. Кожна лялька вийшла  прекрасною, несхожою на іншу, для кожної ретельно підбирали свій колір та одяг.  
 По закінчення засідання  діти щиро дякували Ларисі Василівні, бажали нових чудових ляльок, зробили фото на згадку  цікавого заходу. А ляльки  - обереги  зайняли почесне місце в класній кімнаті 7 – В класу, щоб вберігати учнів від хвороб. 


  



Немає коментарів:

Дописати коментар