пʼятницю, 17 липня 2020 р.

Змійки справжні, літературні та казкові…


    16 липня кожного року  відзначається  Всесвітній день змій. Зараз на нашій планеті  їх виявлено та описано понад 3 000 різних видів. Ці плазуни заселили практично всі континенти, за винятком Антарктиди
У реальному світі зміям із загальною народною любов'ю взагалі не щастить. Коли їх бачать, то несвідомий страх опановує більшістю людей.
Але все ж їх цінують та поважають за їх гнучкість та пластичність. Недарма ж  є рік Змії. І ніхто не заперечуватиме, що образ Змійки  дуже популярний в художньої літературі. І не завжди вона така зла, як  в українській  казочці  «Івасик – Телесик» чи казці  Р. Кіплінга «Ріккі- Тіккі – Таві». Всім добре відомий мудрий удав Каа із повісті Кіплінга «Мауглі», симпатична змійка – добрячка із «Чарівного кільца»,  народжений веселою фантазією письменника Григорія Остера замислений Удав – друг  Мавпи, Папуги і Слоненя - персонажів серії казок… Про пригоди зі зміями писали Конан Дойль в «Пістрявій стрічці», Сент-Єкзюпері в «Маленькому принці», Д. Роллінг в серії книг про Гаррі Поттера, Гоффман в «Золотому горщику»…
Для своїх читачів до Всесвітного дня змій Каланчацька бібліотека для дітей підготувала підбірку книжок,  як художніх, так і пізнавальних, про «іменників»  цього  дня  - «Змійки справжні, літературні та казкові…». Кожен користувач , хто завітав до дитячої бібліотеки,  мав змогу  дізнатися цікаві факти про змій, познайомитися з енциклопедіями, довідниками про цих плазунів, дитячими книжечками, в яких Змійки - персонажі творів, відповісти на запитання та загадки мудрого бібліотечного пітона Нотіпа. Також для дітей цього дня працювала мультитек@  « З  книжки на екран переповзла »,  де діти могли «насолодитися»  показом  добрих  казково-дитячих  відео: «38 папуг», «Мауглі», «Змій Горинич»,  «Іван Вітер».
  Кульмінацією  дня  Змій було визначення довжини бібліопітона  Нотіпа, Вона виявилася  такою: 27 дитячих долоньок, 16 олівців, 4 невеличких кроків …  і 30 смачних цукерок, які діти отримала в якості призів.
Ласкаво запрошуємо до дитячої бібліотеки всіх своїх читачів. У нас затишно, цікаво, пізнавально та безпечно. Завжди вам раді ! 









Немає коментарів:

Дописати коментар