пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

"Одвічний біль ...Афганістану!"

                      Година мужності "Одвічний  біль ...Афганістану!"
 

  Минають дні, ідуть роки.

 Життя  листки перегортає.

 А  біль Афгану – навіки,

 В душі людей не замовкає.

     Пам'ять! Гірка пам'ять війни! Вона ніколи не згасне. Вона ятрить мозок, збуджує уяву. Пам'ять! Що ти залишила? Похоронки? Сльози матерів? Наречених, що недолюбили своїх хлопців? Поминальний дзвін та тепло свічки? Про що ти задумався, ветеране? Які сторінки твого життя гортає пам'ять, від чого стікає кров'ю твоє наболіле серце?  Чимало літ минуло відтоді, як вивели з Афганістану радянські війська, але рани цієї війни кровоточать і досі. Ми маємо знати про страшні події безглуздої афганської війни і пам’ятати, що і серед нас живуть люди, які в 20-30 років стали свідками й учасниками воєнних подій. На зустріч з нашими користувачами, а це були учні Каланчацької ЗОШ№2, було запрошено колишнього афганця нашого земляка Коваленка Віктора Ілліча. Який поділився своїми спогадами про ті страшні часи. Він розповів, що призваний був до лав Радянської Армії в 1983 році. Спочатку курс молодого бійця пройшов в Узбекистані в м. Ташкент. А потім молодих бійців було  переправлено на  територію Афганістану до Кабула де  й перебував там 22 місяці, демобілізувався в званні старшого сержанта. Скалиста гірська місцевість, вдень жара 60° - 70°, а вночі 8°-10° і запах смерті.   Згадує, що всі вони  були згуртованими й дружними, жили як одна родина  в яких було все:  і кров, і сльози, і справжня дружба, і товариська підтримка. .  Саме  його однополчани , до останнього подиху виконували свій військовий обов’язок, довели, що слово патріотизм – це не пусті лозунги, це дійсна любов і відданість Вітчизні. Сьогодні Віктор Ілліч  має безліч бойових медалей та подяк, але хіба вони зможуть залікувати ті рубці, що залишились у пам’яті та серці вже до кінця  життя…? 

    


Бібліотекар розповіла дітям легенду про японського журавлика, що людина яка складе тисячу паперових журавликів, у неї  здійсниться мрія. Діти отримали різнокольорові журавлики, загадували бажання і  просили миру на землі.

Учасники заходу переглянули тематичний перегляд літератури  "Афганістан - біль у моїй душі" та документальний відеоролик «Хроніка афганської війни».

Немає коментарів:

Дописати коментар