пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Етностиль –свято «Українська вишиванка – пісня барв та кольорів»

 Людина i праця, людина i пiсня, людина i витвiр мистецтва - це все вiчне, безсмертне, щось своєрiдне i глибоко вражаюче.
 Наш український народ працьовитий, щедрий на таланти, здiбний, обдарований. Якщо працювати - то до сьомого поту, якщо спiвати - то дзвiнко, розложисто, якщо творити щось - то неповторно, захоплююче. Одному з видів українського народного мистецтва – вишивці саме  в День вишиванки було присвячене  етностиль –свято «Українська вишиванка – пісня барв та кольорів» в Каланчацькій бібліотеці для дітей.  Полинути  в прекрасний світ народної вишивки, щоб дізнатися більше про наші українські традиції, обряди, культуру та історію до дитячої книгозбірні завітали учні 7-А класу КаланчацькоїЗОШ №2(кл. кер. Скороход Л.В.) та всі, хто цікавиться та полюбляє цей дивовижний стиль мистецтва. 
Завітала на свято також  і талановита майстриня –вишивальниця Наумова Світлана Миколаївна з своїми прекрасними роботами, які створили справжню атмосферу свята Вишиванки.








 Колориту та  вишуканості заходу додало дивовижне виконання українських народних пісень талановитими гітаристами – учнями Каланчацької музичної школи –Дем'яновим Тимуром, Пономарчуком Дмитром, Дяговець  Дариною,  Пшеничним Тимуром та їхнім викладачем  Кушніренко Любов'ю Миколаївною.


Святкові українські вишиванки всіх учасників заходу, змістовна цікава розповідь ведучих з переглядом відеофільмів , чудові народні мелодії, гарні вишивки - все це  створювало святковий настрій та єднало всіх якимсь незвичайним теплом.








Для багатьох присутніх в залі  було відкриттям, що Світлана Миколаївна Наумова, добре відома в Каланчацькій громаді як чудова перукарка, так гарно «володіє» технікою вишивки хрестиком та творить прекрасні картини. Цей дар вишивки вона «отримала» від своїх бабусі та прабабусі, хоча «серйозно»   займатися вишивкою почала порівняно нещодавно – років сім назад. Поштовхом  став від'їзд сина на навчання.

 С тих пір пані Світлана не розлучається з голкою,  п'яльцями та кольоровими нитками, творить кожної вільної хвилини, створюючи справжні мистецькі шедеври. В її доробці – картини, серветки, ікони, плаття, рушники. Вишила вона весільний рушник і для сина.

 В основному вишиває хрестиком, іноді бісером, є  змішана техніка виконання. Гладдю пані Світлана не вишиває. «Це не моє»,- каже майстриня.  Гарно оформлені картини приємно дивують очі, випромінюють тепло та позитив, дарують гарний настрій та здивування. Роботи різнопланові, цікаві та неповторні. У пані Світлані багато задумів та планів, тож нехай вони здійсняться! Бажаємо творчого натхнення та нових витворів вишивки.

Доповнила розповідь про  вишивку, про вишиванку ще одна гостя свята - викладач музичної школи, майстриня Микитюк Тетяна Анатолівна, яка з любов'ю розповідала дітям про свою захоплення вишивкою.


 


Час промайнув швидко, але залишився святковий настрій, фотосвітлини на пам'ять  та відчуття гордості за наш  талановитий український народ, за наших творчих  каланчацьких майстринь – вишивальниць. 

Вітаємо всіх ще раз зі святом! Нехай панує в Україні та душі Мир та Щастя!

Немає коментарів:

Дописати коментар