пʼятницю, 3 квітня 2020 р.

Прекрасний лебідь землі датської


 Любі друзі, наші маленькі читачі!! Всі ви полюбляєте подорожувати, і це можна робити по-різному. Хтось полюбляє подорожувати потягом, хтось – пароплавом, хтось мандрує автомобілем, а дехто полюбляє ходити пішки. Не завжди на подорож е час та можливості. А сьогодні взагалі потрібно залишатися вдома. Та не засмучуйтеся, можна ж подорожувати читаючи! Каланчацька бібліотека для дітей протягом Тижня дитячого читання в новому форматі  он-лайн пропонує вам, здійснити подорож із літературними героями до тих  країн, звідки вони з`явились і познайомитись з авторами ваших улюблених книжечок.
І це буде не звичайна подорож, а ерудит-круїз літературною мапою країн світу, під час якого ви дізнаєтеся багато нового  та  перевірите свою кмітливість та ерудицію. Кожен день – це нова країна та нова зустріч з відомими авторами та їх творами. Тож вперед за новими цікавинками!
І перша зупинка – Данія. Чому саме вона? Тому що тут ми познайомимося з чудовою країною та письменником Гансом Крістіаном Андерсеном, якому вчора 2 квітня виповнилося б ювілейних 215 років від дня народження, і у день народження великого казкаря Андерсена, в усьому світі відзначають Міжнародний день дитячої книги.


 Данія – дивовижна країна! Королівська Данія – це невеличка Скандинавська держава в Північній Європі Населення країни складає 5,5 млн. осіб. Столиця і найбільше місто - Копенгаген. Великі міста - Орхус, Ольборе і Оденсе. В Данії немає великих лісів, гір, та є дуже багато холмів, тут завжди дмуть сильні вітри, іноді доходячи до ураганних і це цілком нормальне явище, рідко випадає сніг і дуже мало лежить на землі. В Данії велосипед – це повноцінний і дуже зручний транспорт, до якого люди прикріплюють причеп і возять чи то продукти чи дітей у дитячий садок. В цій країні дуже поважне відношення до дітей.
Саме тут народився видатний дитячий письменник Ганс Крістіан Андерсен, який написав дуже багато дитячих казок. Прочитавши деякі ми переконаємось з вами в правдивості слів письменника: «Право на щастя можна заслужити лише істинною безкорисливістю і справжньою любов`ю».
 Ганса Крістіана Андерсена називають «Прекрасний лебідь землі датської». Він народився у 1805 році в Данії, в невеличкому місті Оденсе. Дід його був різьбярем, батько – шевцем, мати – прачкою. Сім`я мала невеликий достаток. Батько дуже любив Ганса, проводив з ним багато часу, робив йому іграшки, та найбільше Ганс любив слухати, коли батько вечорами читав йому казки. Ганс виріс мрійливим і ласкавим хлопцем. Він мріяв про театр, про мистецтво і вірив, що якщо поїде до столиці, то обов`язково досягне успіху. У 14 років він таки поїхав до Копенгагену, де і здобув освіту. Згодом Андерсен почав писати романи, п`єси, казки, найвідоміші з яких: «Огниво», «Русалонька», героіня якої стала символом Копенгагена і Данії взагалі,  «Принцеса на горошині», «Дюймовочка», «Гидке каченя», «Дикі лебеді», «Снігова Королева». А прочитати їх, дорогий читач ти зможеш,завітавши на сторінки сайтів за адресами: https://derevo-kazok.org/kazki-gansa-hristiana-andersena/
До речі,багатьма улюблена казка "Дюймовочка" в цьому році святкує свій ювілей. Їй виповнилося 185 років!
  Якщо ти полюбляєш малюнки та ілюстрації книжок, тоді завітай за адресою:  http://archive.chytomo.com/book-art/ilyustrovanij-andersen-najkrashhi-ukraiinski-vidannya.


Письменник багато подорожував, але його дуже любили і шанували на батьківщині. Ще за життя йому в Королівському саду було споруджено пам`ятник. А коли він помер – у 1875 році, в країні було проголошено національний траур. В останню путь його проводжали всі: від дітей до самого короля.
  Письменник-казкар говорив,що життя його схоже на казку. Але хіба це дивно, що його, доброго і сердечного, любили люди, що він досяг пошани і слави, і ця пошана і слава живуть і житимуть ще довгі-довгі роки!
І чи є на світі людина,  яка б не знала імені найвеличнішого казкаря, короля казки -  Ганса Крістіана Андерсена, що відкрив шлях до людського серця. Для того, щоб переконатися в цьому потрібно прочитати дивовижні казки Андерсена.
І завдання першого дня для вас, любі всезнайки: прочитавши казки Андерсена, подумайте та дайте відповідь, в яких його казках зустрічається Троянда,  Лебідь, Злі чаклуни, Король, Королева.
І ще наостанок цікавеньке.  Герб Данії - один з найскладніших і дивних в світі. На ньому намальовані - срібний хрест і лебідь, увінчаний золотою короною, кінь з вершником і три корони, кінська голова, шість левів, баран, ведмідь, шістнадцять сердець і на додачу до всього - дракон. Але можна не сумніватися, що багато на питання про герб Данії дадуть відповідь: «Русалонька». Вона стала як би гербом над морськими воротами датської столиці, її символом. Купити на пам'ять листівку з зображенням  Русалоньки або статуетку вважає необхідністю кожен турист, що прибуває в Копенгаген. Але не кожен знає, що у скульптури, героїні андерсенівської казки, є «ім'я».
  Яке? Може хтось вже знає, тоді всі відповіді чекаємо в коментарі цього допису в нашому блозі. Самих активних чекають призи. Приємного Вам знайомства з книжками Г.Х.Андерсена!

Немає коментарів:

Дописати коментар