пʼятницю, 19 лютого 2021 р.

Меморіальний комплекс "Коли ми вмирали - нам дзвони не грали"

 День пам'яті Героїв  Небесної Сотні щорічно відзначається 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року  "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні".

Саме в ці дні сім  років  тому під час Революції Гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. То були тяжкі і трагічні дні…   Саме 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Євромайдану. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану. Під час прощання із загиблими повстанцями  їх  в жалобних промовах назвали "Небесною Сотнею", а  пісня "Плине кача» стала  українським народним реквіємом….

Розповідати дітям і молоді  про ці трагічні події дуже важко і відповідадьгно, але вкрай  потрібно. Потрібно для того, щоб в їх маленьких серцях жила пам'ять  про героїв, гордість за свій народ  та любов до Батьківщини. Про все це так мріяли і боролися справжні патріоти України – свята «Небесна Сотня»


Каланчацькою бібліотекою  для дітей до пам'ятного скорботного дня   оформлена тематична ілюстрована викладка «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться, живе,,,»,  яка розповідає про головні цінності, за які боролися Герої: незалежність, чесність, вільність, свободу слова, гідність, справедливість, проявляючи  в тому жахливому протистоянні патріотизм, відвагу та відданість. На виставці також представлені художні  книги та статті, спогади свідків тих  подій, відтворена хронологія  лютневих днів 2014 року. Для відвідувачів  бібліотекарі  протягом дня проводили  огляд матеріалів виставки, розповіли  про наймолодших  Героїв Євромайдану, про великі духовні втрати, які цифрами не зміряти.

Також для  відвідувачів дитячої бібліотеки впродовж Дня пам'яті проводився  кінопоказ фільмів, спогадів учасників тих подій «Коли ми вмирали  - нам дзвони не грали», а згодом  з дітьми  відбувалася бесіда  - роздум про самовідданість  та патріотизм  Героїв Небесної Сотні і наголошувалося, що герої  не вмирають - вони завжди  у нашій  пам'яті. «в грудях, де живе любов». 

Слава  Україні!  Слава Героям!

 


Немає коментарів:

Дописати коментар