четвер, 18 лютого 2021 р.

Народознавча мандрівка «Зима з весною зустрічаються, про володіння домовляються»

 В надзвичайне свято  Стрітення  завершується  цикл різдвяних свят. За народним повір’ям, саме в цей день, зима з весною зустрічається. І не тільки зустрічаються, але і «сперечаються», кому господарювати в природі  в подальшому.
 Сперечалися сьогодні весна з зимою і в Каланчацькій бібліотеці для дітей під час народознавчій мандрівки «Зима з весною зустрічаються, про володіння домовляються» на черговому засіданні Клубу «Чомучка».  Підтримати ці змагання прийшли   до бібліотеки маленькі читачі - учні  4-А класу КаланчацькогоЗПЗСО №1 (класовод  Ткаченко О.В.)

 На початку зустрічі дітлахи почули цікаву розповідь  про походження свята, про народні звичаї та традиції Стрітення, про прикмети та повір’я, пов’язані з ним. Вони дізналися, що саме в  цей день в церквах освячується свічки і вода, яка  має цілющі властивості та особливо допомагає проти «лихого ока» та інших злих чар, що свічку  називають громічною та зберігають удома  як захист від негоди, від пожежі, від війни.

 А згодом в бібліотеці  розгорнулося цікаве дійство – змагання  за перемогу в природному володінні.  Дві команди «чомучок»  - «Зима» та «Весна»  - захищали свою пору року, доводили її перевагу  та  правоту.  З великою втіхою  вони робили це під час  участі у конкурсах «Закличка», «Шифрувальники», «Плутанина», «Чистомовки», у  пізнавальних  іграх - змаганнях «Суперечка» та «Схованка»,  в  народознавчій вікторині «Скільки днів, стільки і свят». Але найбільш  до вподоби дітям виявилися  пташині загадки «Що за птах співає, землю звеселяє?».
  І як не змагалися, як  не сперечалися наші команди в цей цікавій  народознавчій мандрівці , так  і не змогли зрозуміти, якій пори року бути зараз господарем на Землі, бо кожна з команда «заробила» однакову кількість  балів – пролісок.   Але наші допитливі «чочусики» зрозуміли  головне, що Зима і Весна - обидні хороші, обидві приносять радість і втіху дітям ,  а ще що кожній пори року треба радіти.

Шановні читачі! Про традиції, звичаї, прикмети українського народу, а також про  історію свята Стрітення ви завжди можете прочитати в книжечках,  які є в нашій дитячій бібліотеці, і дізнатись  багато нового, пізнавального  та цікавого. Чекаємо на вас!


Немає коментарів:

Дописати коментар