вівторок, 23 лютого 2021 р.

Еко – мандрівка «Ми за життя без сміття!»

 Чи може сучасна людина жити в гармонії з природою? Як навчитися жити і не смітити?  Чи завжди сміття небезпечне для людини і довкілля?   Чи можна перетворити відходи у доходи?

Для пошуку відповідей на всі ці незаперечно дуже актуальні запитання на еко – мандрівку «Ми за  життя без сміття» працівники Каланчацької бібліотеки для дітей разом з вчителем географії Наумовою Ніною Леонідівною запросили учнів 6-А класу Каланчацького  ЗПЗСО №1 (кл. кер. Капленко Н.В.).

Епіграфом заходу став вислів: «Якщо людина не зробить так, щоб на Землі стало менше сміття, то сміття зробить так, щоб на Землі стало менше людей»,  а метою   - викликати у дітей позитивне, бережливе ставлення до навколишнього світу через розвиток основ екологічної культури.

Проблема сміття і відходів різних видів є досить серйозною проблемою сучасності. Ще не так давно за історичними мірками люди і зовсім не замислювалися про сміття – практично все сміття можна було переробити. Сьогодні ж ситуація дещо змінилася, оскільки з’явилися нові види матеріалу, які не підлягають швидкій переробці. Крім того, людство стало більш тремтяче ставитися до навколишнього середовища, і це правильно, адже дуже складно передбачити, як відповість нам природа на наші постійні спроби її експлуатувати.

Проблема серйозна, і ,здається, для  шестикласників зовсім непосильна. Але це не так. Бережливому відношенню до природи потрібно вчити змалечку, а головне навчити основному – «Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять». Під час пізнавальної  екологічної мандрівки діти порівнювали красу природи і страхіття екологічних катастроф, ознайомилися з проблемами сміттязвалищ,  робили правильні висновки, які іноді навіть дорослим не під силу.

 Використання  дидактичних   ігор та вправ  «Аукціон ідей», «Зелені дива», «Вчимося піклуватися про планету», «Чорна  скринька» допомогало  формувати у дітей обдумане, правильне  відношення до навколишнього середовища, викликало  бажання  дбайливо ставитися до природи. Під час практичного заняття «Чи легко сортувати сміття?»  школярі вчилися  правильно  розділяти непотріб  по  «контейнерам».  Переглянули  діти і декілька відео фрагментів на тему  «Майбутнє без сміття».

Дуже сподіваємося, що знання, навички та звички, отримані на заході, дуже важливі для  кожної дитини і будуть відігравати цінну роль протягом усього її життя. І нехай наша  планета Земля завжди  буде доброю, красивою і чистою! Бережимо її!

Немає коментарів:

Дописати коментар