вівторок, 24 грудня 2019 р.

Тиждень права в дитячій бібліотеці




    Право та закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки, не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, у дитячому віці неможливо знати детально їх усі. Але основне, що стосується дітей, вони повинні знати. Розібратися в складному світі права, підвищити рівень правової культури допомагають дітям заходи під час Всеукраїнського тижня права. Він проводиться щороку і включає 10 грудня – День прав дитини , який відзначається в пам’ять про проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.


  В дитячій бібліотеці Всеукраїнський тиждень права розпочався з правової піраміди «Вивчаємо закони змалечку» у вигляді гри - змагання між учнями 9 класу (кл. кер. Гузар О.В.)  та учнями 8-А класу (кл.кер. Куюн С.В.) Каланчацької ЗОШ №2 .  Дві команди «Феміда» і «Правознавці», однаково добре юридично підготовлені, брали участь в цікавих правових конкурсах:   «Я – громадянин України»,  «Правова абетка», «У королівстві Феміди»,  «Конвенція про права дитини»,  «Загадки від Шерлока Холмса» та інших. Кожне завдання, а їх було 10, символізувало собою «цеглинку» в правовій піраміді законів. За правильну відповідь команда отримувала ключик  Феміди та можливість розвернути «цеглинку» іншою стороною, щоб в кінці, коли всі завдання були виконані, прочитати гасло цьогорічного Тижня Права нашої бібліотеки « Я повинен знати закони своєї держави і завжди їх дотримуватися».
    А  «Правовий навігатор» -«Захист дітей у світі» виявився досить цікавим і пізнавальним для учнів 6- А класу Каланчацької ЗОШ №2 (кл.кер.Скороход Л.В.),  на якому для школярів «влаштували» справжні гонки із правовими зупинками: «Правове рівняння», «Закон і ми», « Прислів'я правові»,  «Юридична  мультитек@»  та іншими.   Кожна із команд «Справжні громадяни» та «Правознавці» завзято змагалися в перегонах, щоб першою «прийти» до фінішу, де їх чекала «Чорна скринька», в який знаходився  основний  правовий документ школяра «Конвенція про права дитини». Не обминули своєю увагою бібліотекарі і он-лайн навігатор  в світі права, познайомивши дітей з безпечними інтернет-ресурсами. 


Під час Тижня права  не забули і про наймолодших користувачів бібліотеки. На захід «Правовий світлофор             « Потрібно – бажаю - можу» в дитячу бібліотеку запросили учнів 4-А класу  Каланчацького ЗПЗСО №1, де дітям на прикладах  вчинків казкових героїв  і  дитячих  мультфільмів допомагали розібратися з їх правами і обов’язками.  На кожне запитання правової  тематики у відповідь  діти  піднімали сигнальні картки  символічного світлофору: червона - право, жовта – обов’язок, зелена – бажання. Але  найбільш  емоційною  для юних правознавців виявилася мульти-вікторина  «Казкові правопорушення», з якою вони впоралися на «відмінно».
  Протягом Тижня в бібліотеці діяла книжкова виставка  - кросворд  «Перехрестя Мудрого Закону»,  постійно проводились тематичні огляди  літератури  «Знання законів – знання прав».
Тиждень права пройшов цікаво, змістовно і, головне, засвідчив небайдужість наших читачів  до питань правової обізнаності, формування правової свідомості і поваги до закону і прав людини.


Немає коментарів:

Дописати коментар