четвер, 30 січня 2020 р.

Літературна скринька «Мудрий казкар, винахідливий фантазер»


  Чарівник із Країни Сонячних Зайчиків, український Марк Твен, письменник, що дарує дитинство,  сонячний класик …  Це все він -  Всеволод Нестайко -  автор найкращих українських дитячих романів та казок, якому  30 січня 2020 року виповнилося б 90 років. Весела усмішка, інколи трохи лукава, часом іронічна, але завжди щира і близька дитячому серцю – це саме дух його  творів. Сам В. Нестайко вважав, що для дітей взагалі не можна писати щось сумне. "Дітям обов’язково потрібні позитивні емоції. Тільки оптимісти можуть збудувати вільну, незалежну державу…" – так вважав письменник.
   Здається, він говорить тими самими словами і малює тими самими пензлями, що й сотні інших письменників і казкарів, але чомусь його твори не можна випустити з рук, не дочитавши до кінця.
    Буває, кажеш собі: “Ну все, це точно остання сторіночка, бо вже часу нема”, але чомусь не можеш відірватися ані від інтелігентної Пантери Ягуарівни, що викладає математику в лісовій школі, ані від сором'язливого зайчика Косі Вуханя, батько якого є співробітником Науково-дослідного інституту капусти, ані від загадкового клоуна, що, мандруючи століттями, шукає колись загублену людством сміхотраву, ані від отих двох симпатичних діток, отих тореадорів з Васюківки, які без кінця-краю потрапляють у неймовірні халепи… І все, час знову завмирає. І навколо дивовижна, тепла атмосфера незвичайних та веселих пригод…



  Ось і ми, працівники дитячої бібліотеки, разом з вчителем української мови  та літератури Каланчацького ЗПЗСО №1 Капленко Наталією Володимирівною саме в день народження письменника вирішили «відкрити» дивовижну літературну скриньку Всеволода Нестайка та запросили на захід  «Мудрий казкар, винахідливий фантазер» учнів 6-В класу Каланчацького ЗПЗСО №1. І захід, як і всі твори Нестайка, видався яскраво теплим, дотепно веселим та неймовірно пізнавальним.
  На початку зустрічі за допомогою  відеопрезентації та відеофільму дітям ще раз розповіли про життєвий та творчий  шлях письменника, пригадали цікаві моменти його життя та познайомили з різномаїттям творів Нестайка. Бурхливі оплески та веселий сміх викликала театралізована гра юних акторів, які чудово зіграли діалог двох нерозлучних друзів - Яву Рень (Присяжний Іван) та Павлушу Завгороднього  (Сакундяк Максим)– героїв твору Всеволода Зіновійовича  «Торедори з Васюківки». «Насолодитися» світом пригод цих двох хлопчаків допоміг показ фрагменту  короткометражного фільму "Тореадори  з Васюківки».  Доречними виявилися і пізнавальні конкурси: «Літературний експрес за біографією В. Нестайка» та гра – пазли за творами письменника «Читацькі перегони», під час яких  діти виявили свої знання та кмітливість.
 Важко сказати, що робить твори Нестайка геніальними. Мабуть, щось магічне живе на сторінках його творів, і притягує до себе читачів. І це чудово! Тож читайте твори геніального дитячого письменника, насолоджуйтеся ними і не поспішайте покидати Країну Дитинства!
 Колись В.Нестайко сказав: «Незалежність України залежить безпосередньо від української дитячої літератури, адже вона навчає дітей, маленьких громадян, патріотизму, любові до Батьківщини.»  І з цим не посперечаєшся, це дійсно ТАК!
     Залишається лише побажати всім приємного спілкування з дивовижним світом книжок Всеволода Нестайки.

Немає коментарів:

Дописати коментар