пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Гра ерудитів «Мовні перлинки для кожної дитинки»


  Першим до нас приходить слово... З колисковою материнською піснею, з мудрістю прочитаних  укранських казок, з красою і мелодичністю  почутих поетичних рядків… Весь світ , який мов казка, ми теж пізнаємо за допомогою мови.  Гарно і мудро писав про неї  Ф.Пантов:
Мова — краса спілкування,
Мова — як сонце ясне,
Мова — то предків надбання,
Мова — багатство
моє.
  Дійсно, мова – це найкоштовніше, що має кожен народ. Вона рідна, як мати, як Батьківщина, як усе найдорожче серцю. Тому і називаємо її «рідна мова». І скільки ми б не вивчали нашу українську мову, ми ніколи не перестанемо захоплюватися її ніжністю, мелодичністю, красою і багатством.







 21 лютого, в Міжнародний день рідної мови, з метою виховати у маленьких читачів  почуття любові і гордості за рідну українську мову та  показати всю її красу і велич, а також дати дітям  можливість відчути себе частинкою свого великого українського народу  на гру ерудитів «Мовні перлинки для кожної дитинки»  в дитячу бібліотеку були запрошені учні 4-Б класу Каланчацького ЗПЗСО №1(класовод Овчаренко В М.). Після цікавої та пізнавальної розповіді про свято рідної мови, про різномаїття її «мудрих» книжок - словників, довідників – маленькі мовознавці  вирішили  доторкнутися до самих глибин «мовного океану»  і зібрати найкраще намисто із яскравих «перлинок» української мови.  Розділившись на дві команди, діти змагалися у різноманітних конкурсах, застосовуючи  при цьому всі свої знання і виявляючи  чудову ерудицію, інтелект та винахідливість. Дітям було запропоновано безлічт мовних завдань: «Анаграма від медузки » , «Метаграма з морською зіркою», «Мовні загадки від золотої рибки», «Поетичні перлинки», « Прислів'я  на мовних хвилях», з якими діти впоралися на «відмінно».  
  Сподіваємось, що проведений захід допоміг викликати у маленьких читачів почуття любові та шани до рідної мови, до Батьківщини, навчив розуміти те, що мовне багатство зберігається у величезній кількості чудових пісень, у народній мудрості, у творах письменників, у живій розмовній мові.  А закінчилась  зустріч гарним віршем – настановою Пантова: «Мова — державна перлина, нею завжди дорожіть. Без мови немає країни — мову, як матір, любіть!»


Немає коментарів:

Дописати коментар