середу, 26 лютого 2020 р.

Літературна скатертина- самобранка «Люблять Масляну усі: і дорослі, і малі»



 Немає такого свята в Україні, яке проходило б так бурхливо і весело, як Масляна! Його краса, сердечність і щедрість дають заряд оптимізму та гарного настрою на весь рік. Воно об’єднує, зігріває серця людей. Масляна, або ж Масниця, Сиропусний тиждень чи Колодій – неймовірно колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів. Наші предки вірили: рядженими, піснями, танцями, розвагами та різними заклинаннями можна прогнати Зиму та закликати довгоочікувану Весну.
   Неодмінними учасниками масляних святкувань завжди  були  і є  діти.
Але що знає сучасна дитина про Масляну? Найчастіше: є такий день, коли частують млинцями. Проте за народними традиціями це аж тиждень, у якому кожен день має своє значення та завдання. Це час нагулятися «про запас». А ще це  гарний привід завітати в бібліотеку, щоб більше дізнатися про це веселе, дуже смачне, надзвичайне ситне свято та відчути красу і колорит Масляної.
   Саме тому 26 лютого в середу, яка, до речі, в Масляний тиждень зветься «Ласуня», з гарним настроєм та запашними млинцями в дитячу бібліотеку на святковий захід літературна скатертина- самобранка «Люблять Масляну усі: і дорослі, і малі» завітали учні 6-А класу Каланчацької ЗОШ №2 (кл. кер.Скороход Л.В.).Завітали, щоб дізнатися про українські народні традиції, яких споконвіку дотримувались наші пращури, а також щоб відсвяткувати Масляну весело, смачно, а головне - пізнавально!

   Після запрошення - закликання Масляної та цікавої розповіді про історію свята, про назви та звичаї святкування кожного дня тижня, розпочалася феєрична гостина із веселих конкурсів, вікторин, загадок. Бо яка ж Масляна без розваг та ігор! А їх було багато - веселих, цікавих, пізнавальних, традиційно «масляних»: «Млинцевий аукціон», «Мільйон дірочок», «Як млинець смайликом став», «Млинкові шашлички», «Пістряве коло побажань». Дуже повчальним виявилося інтерактивне інтелектуальне змагання «Українська Масниця», яке вимагало від дітей знань прикмет та прислів’їв про Масляну, давніх традицій, обрядів та звичаїв нашого народу, спритності в розгадуванні загадок і в якому діти показали чудові знання і дружню  згуртованість команди.  Але найбільш емоційними та жвавими були виступи «ряджених» на ярмарку з «Рекламою млинців» та танцювальний «Ложка меду».
Ну і звичайно ж, закінчилося чудове свято смакуванням «сонячних» домашніх млинців, вареників, бубликів та інших смаколиків з ароматним духмяним чаєм, запашним медом, згущеним молоком  та варенням на будь який смак. Дуже приємно, що свято Масляної в нашій бібліотеці було по домашньому теплим і затишним, бо до дійства приєдналися батьки, які завзято вболівали за дітей та приймали участь в конкурсах. Це завдяки ним святковий стіл був щедрим та багатим. І важко навіть сказати, кому більше сподобалося святкування - дорослим чи дітям, але однозначно ясно, що всім було цікаво, смачно і весело!

Немає коментарів:

Дописати коментар